Читај ми!

Слатка берба, добро вино

Мраз и суша умањили род грожђа за 30 до 40 одсто. Ипак, шећера има доста, па ће овогодишња берба дати квалитетна вина, кажу стручњаци. И поред препоруке, готово је извесно да неготински виногради наредне године неће бити под системима за наводњавање, јер произвођачи немају пара.

Због високих температура берба грожђа је у многим виноградима завршена и то чак 20-ак дана раније него што је уобичајено. Ни најстарији становници Неготинске крајине не памте да су до средине септембра готово сви виногради у њиховом крају били обрани.

На лози су остале још само касније сорте, али ће и то грожђе, уместо у октобру, бити обрано у наредних неколико дана.

Виноградар Никола Младеновић каже да има одређене штете од прејаког сунца која се огледа у исушеним бобицама и бобицама које нису оплођене.

У овом тренутку највећа брига је - како сачувати винограде, уколико се овакве временске прилике наставе.

"Немамо те проблеме са сортиментом да бисмо морали драстично да га мењамо што се тиче суше, већ је потребно више утицати на свест о потреби наводњавања", каже Дејан Стефановић из Пољопривредне стручне службе у Неготину.

И поред препоруке стручњака, готово је извесно да неготински виногради наредне године неће бити под системима за наводњавање, јер произвођачи немају за то потребни новац.

Изузетно хладна зима и тропске температуре током лета умањиле су род грожђа у просеку за 30-40 одсто. Ипак, квалитет је добар. Шећера има доста, па ће овогодишња берба дати квалитетна вина, кажу стручњаци.

"Кад се погледа овогодишње вино примећује се да је јако густо, самом дегустацијом, мириса и укуса примећује се да је вино јако квалитетно", каже Зоран Стевановић, виноградар. То ће, како каже, значити да ће од одлежавања до флаширања, вино бити врхунско.

Направити вино много је лакше него продати га. Потребна је реклама, која није јефтина.

"Подржали смо их у некој промотивној кампањи на територији целе Србије, да ли кроз израду пропагандног материјала, да ли је наступ на сајмовима, да ли је израда етикета, брошура, израда веб сајта", каже Никица Маринковић из немачке организације ГИЗ.

Удружење неготинских винара добило је и покретну лабораторију за анализу вина, што ће им помоћи да побољшају квалитет. Идеја је и да понуде вино са географским пореклом, од аутохтоних сорти, које потрошачи немају прилике свуда да пробају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара