Читај ми!

Кинески кредит за српске ауто-путеве?

Србија затражила од кинеске "Ексим банке" кредит од 850 милиона евра за изградњу деоница ауто-пута Обреновац–Љиг на Коридору 11 и ауто-пута Појате–Прељина, који припада Моравском коридору. Уговор са банком могао би да буде потписан до краја године, кажу у Министарству финансија.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић састао се са потпредседником кинеске "Ексим банке" Лиу Лиангом, од кога је, у име Владе Србије, затражио дугорочни кредит у износу до 850 милиона евра, по веома повољним условима, за изградњу ауто-путева у Србији.

Кредит би се користио за изградњу деоница ауто-пута Обреновац–Љиг на Коридору 11 и ауто-пута Појате–Прељина (Моравски коридор), чиме би се убрзала изградња ауто-пута Београд–Чачак и стратешког троугла ауто-путева у централној Србији.

Уколико би овакав договор био направљен, уговор са банком и извођачима радова био би потписан до краја године, са почетком радова 2013. године, наводи се у саопштењу Министарства финансија и привреде.

На састанку са представницима кинеске "Ексим банке", министар Динкић је истакао да је Влада Србије задовољна досадашњим током радова на изградњи моста Земун–Борча.

Он је нагласио да би изградња тих ауто-путева била значајна за велики број житеља Србије, јер су сви велики инвеститори своје производне капацитете до сада углавном лоцирали управо близу ауто-пута на Коридору 10. Изградња нових ауто-путева значајно би убрзала привредни развој и других региона кроз које ће пролазити.

Представници кинеске "Ексим банке" истакли су да је Србија једини стратешки партнер Кине у централној и источној Европи и да су задовољни досадашњом сарадњом наших држава, нагласивши да ће њихова банка бити врло ефикасна.

Владе две земље потписале су Споразум о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре у августу 2009, а Влада Србије је у августу ове године именовала министра Млађана Динкића за председника српског дела мешовите међувладине комисије за трговину и економску сарадњу са Кином.

Илић: Жестока утакмица за изградњу Коридора 11 

Представници једне од највећих грађевинских компанија у Кини, "Чајна шандонг интернешенел" састали су се са министром грађевине Велимиром Илићем који је изјавио да ће градњу Коридора 11 и регионалног ауто-пута Појате–Прељина добити кинеска компанија, која понуди најнижи цену.

Илић је, одговарајући на питање новинара, рекао да се води жестока утакмица око добијања тог посла и да се разлике у цени по километру ауто-пута крећу и до два милиона евра.

"Мени је драго да су многе компаније из света заинтересоване и да су поднеле понуде", рекао је министар грађевине.

Илић је нагласио да ће "сто посто те послове добити онај ко буде најјефтинији", објаснивши да ће то, свакако, бити фирма која буде имала гаранцију "Ексим банке", а такође и препоруку кинеске владе.

Наша влада ће се на крају определити за ону компанију која понуди најбоље услове градње, рекао је Илић, који је шеф преговарачког тима наше владе за изградњу ауто-пута од Београда до границе са Црном Гором.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара