Читај ми!

ЕУ излази из кризе?

Иако има још много посла, излазак из кризе је на видику, каже председник Савета ЕУ Херман Ван Ромпуј. Лидери две највеће економије Старог континента Ангела Меркел и Франсоа Оланд различито о банкарској унији.

Председник Савета Европске уније Херман Ван Ромпуј рекао је да је ЕУ на изласку из кризе и да су, иако још има пуно посла, економске реформе почеле да дају резултате.

Ромпуј је, у саопштењу, навео да европски лидери не могу мирно да седе док 25 милиона грађана ЕУ и даље тражи посао и док евро није стабилизован.

"Видим тенденцију да се изгуби хитност у том послу, што се не сме догодити. Морамо реформисати економију, учинити је конкурентнијом. Знамо да то није најједноставнији, али је најсигурнији пут. Тешка питања око евра нас повезују", додао је Ромпуј.

Оптимизам председника Савета Европске уније не деле челни људи две највеће економије на Старом континенту. И даље траје застој у разговорима изазван несугласицама око банкарске уније, кризом у Шпанији и Италији, као и дебатом око помоћи Грчкој која још траје.

Став Франсое Оланда "што брже то боље" кад је реч о банкарској унији не дели Ангела Меркел.

Недељни раст тржишта који је био изазван планом Европске централне банке (ЕЦБ) о куповини обвезница и разрешењем проблема око финансирања вероватно неће дати превише времена европским лидерима, јер опет расте ризик од поновног повећања притиска на тржишту.

Премијер Шпаније Маријано Рахој није превише вољан да затражи помоћ, пошто је председник ЕЦБ Марио Драги објавио детаље плана о куповини обвезница, нарочито услова које земље примаоци помоћи морају да испуне.

И у Грчкој нема добрих вести, пошто је за недељу дана одложен разговор владе и међународних кредитора о смањењу трошкова за додатних 11,5 милијарди евра.

Што се тиче наредне рунде преговора европских лидера Харман ван Ромпуј истиче да ће следећи састанак бити изузетно важан и да ће се на њему разговарати о плановима за тешњу економску и монетарну унију.

Ромпуј наводи да његов тим већ води консултације са дипломатама и званичницима чланица Уније и Европског парламента. "Има различитих предлога. Моје је да их све ставим на сто, како бисмо ојачали економску и монетарну унију. То је огроман, заједнички напор", рекао је Ромпуј.

Председник Савета ЕУ је оценио да је евро донео много добра свим чланицама ЕУ, али да су у времену кризе откривени и недостаци те валуте.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара