Читај ми!

Нема опасности од експлоатације никла

У Србији се тек спроводе геолошка истраживања која би требало да покажу да ли је уопште исплатива експлоатација никла, каже министар Милан Бачевић и демантује медијске написе и гласине о прљавој технологији и могућој опасности по живот и здравље људи.

Министар рударства и природних ресурса Милан Бачевић демантовао је све медијске написе и гласине о прљавој технологији и најавама експлоатације никла у Србији која је, наводно, опасна по живот и здравље људи.

Бачевић је, на конференцији за новинаре, рекао да се у нашој земљи тек спроводе геолошка истраживања која би требало да покажу да ли је уопште исплатива експлоатација никла.

Како је рекао, насртај посредством медија, појединаца и лобија, о могућој опасности по живот и здравље људи због експлоатације руде никла, јесте, у ствари, напад на Владу Србије.

Бачевић је истакао да, и уколико би дошло до експлоатације никла у Србији, то би биле чисте технологије, у складу са свим важећим еколошким и другим законима.

Према његовим речима, три локације у Србији, Топола–Аранђеловац, Врњачка Бања–Трстеник и Мокра Гора су потенцијална места за истраживање руде никла.

Министар је подсетио да садашње Министарство рударства није издало ниједну дозволу за истраживање, већ су то учиниле претходне владе, али је напоменуо да то не значи да неће дати свим компанијама могућност истраживања уколико буде простора за то, јер је то у потпуности у складу са важећим законом.

Бачевић је указао да жели да се састане што пре са председницима општина који су изразили бојазан због могућности експлоатације руде никла и да им стручно објасни да нема разлога за страх.

Он је рекао да се процењује да милијарде евра леже у утроби земље на подручју Србије и да је потпуно нормално да привредни ресурси буду искоришћени, у циљу подизања привредне активности и запошљавања људи.

Бачевић је подсетио да руду никла експлоатише Јапан, затим Турска, Русија, Канада, а никл се производи свуда где је то могуће, јер метричка тона тог метала кошта 25 хиљада долара.

Како наводи Бачевић, резерве руде никла у Србији још нису тачно утврђене, али постоје индиције да су врло респектабилне и да има смисла кренути у експлоатацију.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се