Читај ми!

Укњижење у катастар за нелегалне објекте

Сви нелегално саграђени објекти у Србији биће катастарски укњижени и на тај начин ће стећи статус легалних објеката, најавио министар грађевине и урбанизма Велимир Илић. Просечна цена укњижења за кућу износиће 100 евра, рекао Илић.

Министар грађевине и урбанизма Велимир Илић изјавио је да ће сви нелегално саграђени објекти у Србији биће катастарски укњижени и на тај начин ће стећи статус легалних објеката, а просечна цена укњижења за кућу износиће око 100 евра.

"То ће омогућити измене и допуне Закона о премеру и катастру, планирању и изградњи које би требало већ за двадесетак дана да се нађу у скупштинској процедури, а треба да буду усвојене до краја године", рекао је Илић након састанка са представницима свих општина и градова у Србији.

Илић је рекао да у Србији има око 700.000 нелегалних објеката за које су поднети захтеви за легализацију и још око 500.000 објеката чији власници то не желе да учине.

Он је рекао да катастарска легализација подразумева да ће за просечних 100 евра моћи да се легализује објекат, јер ће укњижбом у катастар ти објекти имати правни статус као и они који су раније легализовани по редовној процедури.

Министар је рекао да ће бити довољно само да се понесе скица објекта и приложи доказ о власништву над земљиштем на имовину као и доказ да ту станује онај ко жели да укњижи објекат.

Само у Београду предато је 180.000 захтева за легализацију, а решен је свега десети део предмета.

"Наша је жеља да у сарадњи са Министарством и Владом Србије учинимо све што можемо да грађевинска оператива заживи и да поједноставимо добијање свих дозвола", каже градоначелник Београда Драган Ђилас.

Да тај процес треба убрзати сагласни су у градоначелници Новог Сада и Ниша.

Према речима градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, највећи проблем тог града је, између осталог, материјални статус подносилаца захтева, а потом и нерешни имовинско-правни односи.

Зоран Перишић градоначелник Ниша сматра да грађани неће и не могу да легализују објекте јер је све скупо, и да се неки се плаше да не могу то да ураде, јер им још нешто недостаје.

"Увек ће бити незадовољних, али порука је да урадимо ово већ једном и да се заврши поступак легализације", истиче Перишић.

Спорна власништва над земљиштем

Илић је објаснио да има много нерешених имовинско-правних проблема због власништва над земљиштем, јер на пример наслединици из неких земаља уопште не желе да се баве судским споровима.

Због тога ће, према његовим речима, сви они који живе у неком објекту у дужем временском периоду постати и вланици земљишта уколико се нико не буде покренуо судски спор приликом укњижења.

Илић је рекао да ће бити предвиђен жалбени поступак који је ће највероватиније бити 60 или 90 дана и уколико се нико не буде жалио, власник објекта ће постати и поседник земјишта где се налази објекат.

Министар је истакао да је таква врста легализације тренутно најбоље и једино могуће решење да се оконча легализација која је велики проблем у претходних 20 година.

Он је рекао да би било бесмислено сад тражити грађевинске дозволе и фиктивне пројекте, као и прикључке за воду и струју, када то све већ постоји годинама за неке објекате.

Сви који буду хтели да граде нове објекте мораће, према речима Илића, то да учине по важећој процедури и траже као и до сада дозволе које ће бити поједностављене.

Држава ће имати велику корист од пореза на имовину када сви објекти буду укњижени у Србији, закључио је Илић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара