Читај ми!

Спас у субвенционисаним кредитима

У последњих недељу дана банкама стигли захтеви у вредности од неколико стотина милиона евра од почетка одобравања субвенционисаних кредита. Осим субвенционих кредита који имају повољну камату у Србији стагнира кредитна активност.

За само недељу дана од када је почело одобравање субвенционисаних кредита Владе Србије, банкама је пристигло захтева у вредности од неколико стотина милиона евра. Кредити се одобравају за ликвидност у висини од 30 до 600 милиона динара са годишњом каматом од 3,5 одсто и уз девизну клаузулу.

Кредитна активност од почетка године стагнира, осим захтева за субвенционисане кредите за ликвидност Владе Србије. Они су због повољних камата тренутни спас за привреду.

Игор Анић, из "Прокредит" банке, каже да су само у прва два дана имали 300 захтева у вредности од 40 милиона евра са каматом од 3,5 одсто, а "за динаре у висини репо каматне стопе".

Како истиче Мирослав Ребић, из "Сосијете женерал" банке, програм субвенција био је један од генератора раста поред тога што је минимално учешће било од пет одсто.

"Дакле каматна стопа била је значајано повољнија, тако да таква потражња заиста постоји", објашњава Ребић.

Привреда и грађани су у домаћим банкама задужени са 2.160 милијарди динара. Од почетка године предузећа су се више раздуживала него што су узимала нове кредите.

Саветница Кредитног бироа Уједињених банака Србије Славица Ковачевић, каже да ће ти кредити изазвати повећање укупних кредита правним лицима, и додаје да ће тим кредитима, који су у сваком случају јефтинији или повољнији правна лица вратити оне скупље кредите.

Реблансом до краја године биће одобрена средства за субвенционисање привреде, док према најавама, у буџету се за наредну годину предвиђају сигурне паре само за субвенционисање пољопривреде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара