Читај ми!

Нема разлога за панику због никла

Не постоји разлог за панику грађана због најављеног истраживања никла на територији Србије, јер експлоатација није планирана у скорије време, поручује ресорно министарство. Најава министра Милана Бачевића да ће почети експлоатација тог метала на више локација, међу којима је и Топола, изазвала узнемирење у том граду.

Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања саопштило је да не постоји разлог за забринутост грађана због најављеног истраживања налазишта никла на територији Србије, јер експлоатација није планирана у скорије време.

"Министарство посебно указује на чињеницу да не постоји ниједан oправдан разлог за панику, с обзиром на то да је читава прича о експлоатацији на дугом штапу", наводи се у саопштењу и истиче да истраживања морају бити у сагласности са заштитом и очувањем природне средине, а пре свега здравља људи.

Истакнуто је и да ресорно министарство не поседује информације о масовном помору становника у земљама у којима се врши прерада и експлоатација никла, као што су Турска, Русија и Америка.

"Такође је сасвим извесно да поменуте земље не би жртвовале велики број својих становника због нечега што се зове експлоатација и прерада никла", наводи се саопштењу.

У саопштењу министарства истиче се да се ради на обради постојећих и прикупљању нових информација у вези са истраживањем и прерадом никла у Србији, након чега ће бити објављено званично саопштење.

"Реч је искључиво о истраживањима, на која имају право сви који аплицирају у оквиру правних норми и уколико постоји простор за истраживање", истиче се у Министарству.

Подсећа се и да је министар Милан Бачевић више пута наглашавао да ће се трудити да омогући реализацију стратешки важних пројеката, који ће Србији донети просперитет, али никако науштрб националнх интереса.

"Кроз проналажење стратешких партнера и даље ће се залагати да већински власник буде држава, а кроз израду новог закона о геолошким истраживањима у рударству радиће и на заштити наших природних добара и заустављању њиховог даљег расипања", наводи се у саопштењу.

Најава министра Милана Бачевића да ће у Србији почети експолатација никла на више локација, међу којима је и Топола, изазвала је узнемирење у том шумадијском граду.

Како је изјавио председник те општине Драган Јовановић, још 2005. године фирма "Динара никл" покушала је да истражује локације на овом простору, али је то на силу спречено.

Он је рекао да се без сагласности локалне самоуправе никакви радови не могу обављати, а да ће свако ко то покуша физички бити спречен и да се неће дозволити изградња било каквих постројења за прераду никла.

"Желимо сарадњу и истражне радове да и сами видимо каквих руда и у којим количинама има на нашем подручју, али не желимо да се било шта гради што ће угрозити животну средину", рекао је Јовановић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара