Читај ми!

Скривани подаци о финансијама!

Подаци о финансијама државе у последњих седам, осам година били су све мање и мање транспарентни, каже саветница у Министарству финансија Милица Бисић.

Саветница у Министарству финансија Милица Бисић изјавила је у Јутарњем програму РТС-а да су подаци о финансијама државе у последњих седам, осам година били све мање и мање транспарентни, мада не постоји ниједан разлог због чега би било који податак био скриван, тајновит и недоступан јавности.

Бисићева је то изјавила одговарајући на питања у вези са изјавом министра финансија Млађана Динкића да су претходно Министарство финансија и премијер Мирко Цветковић фалсификовали податке о висини јавног дуга на крају 2011. године наводећи да он износи 45,1 одсто бруто домаћег производа, уместо 49,6 одсто.

Милица Бисић истиче да ће ту информацију, као и све остале, најбоље проверити Државна ревизорска институција, после чега ће бити јасна слика о свему.

Млађан Динкић је синоћ за Б92 рекао да је сакривено 1,2 милијарде евра, односно 135 милијарди динара дуга, и да су и "неки људи из ДС-а, пре свега премијер Мирко Цветковић, тиме лагали јавност и кршили закон".

Садашње анализе су, како је навео Динкић, показале да је део дуга на крају прошле године сакривен и да је он сада нарастао до нивоа од око 56 одсто.

Милица Бисић је нагласила да је њен задатак као саветника у Министарству финансија да се онемогући да се на било који начин спекулише о висини расхода и прихода и да је најједноставнији начин за то да све буде доступно на сајту.

Бивши премијер и министар финансија Мирко Цветковић демантује да је Министарство финансија ишта скривало, нити је он, како каже, у том смислу дао инструкције било коме. Понавља и да је пема рачуници министарства дуг почетком године износио 45,1 одсто. 

Фискални савет који је законом овлашћен да надгледа рад Владе упозоро је у децембру да дуг иде преко дозвољене границе. На крају године, кажу, био је 46,5 одсто. 

"Информације које смо синоћ чули су новост за Фискални савет. Одређене разлике у методологију су постојале али су мање више занемарљиве око један одсто БДП-а. Није било назнака да је јавни дуг 50 одсто на крају године", каже Владимир Вучковић из Фискалног савета. 

О укидању сопствених прихода 

Говорећи о ребалансу буџета, Бисићева је навела да је у њему једна од кључних ствари укидање дефиниције и постојања сопствених прихода било којег државног органа.

Она је навела да ти приходи заиста и не постоје јер било који од државних органа, шта год да наплаћује, то ради зато што је добио државна овлашћења за то и додала да стога Трезор није могао да прати око 40 милијарди динара.

Бисићева је рекла да је ПДВ неутралан и да није терет за производњу него за потрошњу, али и да сматра да смањење ПДВ-а на ствари за децу не би довело до тога да се смањи цена те робе.

Милица Бисић је објаснила да су порези на потрошњу регресивни и да се социјална политика не води кроз њих. Нада се да ће у буџету за следећу годину моћи да се определе средства која ће ићи непосредно оним родитељима који спадају у сиромашну категорију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара