Појефтинило скупо месо!

Док је у радњама месо све скупље, сточари се жале да је цена јагњади и телади све нижа и да су принуђени да је продају јер летине готово да нема. Тако у продајном ланцу, од пашњака до трговина, најмање зараде произвођачи, најскупље плате купци, а зарада остаје у џеповима препродаваца.

Уколико се не стане на пут накупцима, и не обезбеди стимулација сточарима, питање шта ће од наредне године бити са сточним фондом од Златара до Пештер.

Адем Хабеш из Сјенице каже да сточари немају коме да продају, а и кад неко купи, то се узме на вересију па се годинама чека и не може да се наплати. Незир Вишњић из Дубнице истиче да је цена стоке драстично пала, па наводи да су мушка телад била три и по евра, а сада се цена креће око 2,7 евра килограма.

Величко Шуварић из Доње Вапе каже да не зна како ће сточари преживети. "У месарама цена меса уопште не пада, већ често скаче по 10 или 15 одсто. Све су богатији накупци", оцењује Шуварић.

До месаре, њихов производ необјашњиво поскупи. И то сада, када је грла у понуди све више. Јунетина је, рецимо, поскупела за 80 динара, само у последњих петнаестак дана.

У месарама кажу да су грађани почели да купују суво месо, ребра и кости јер је то јефтиније.

Влада Србије прописала је да трговачке марже на основне животне намирнице, па и месо. Начелница Одељења тржишне инспекције у Ужицу Сузана Ђоковић истиче да по уредби сви учесници у промету могу да искористе само 10 одсто марже, чега се трговци у контролисаним објектима и придржавају.

Милан Милошевић из фирме "Златибор продукт" објашњава да је од маја до септембра ове године набавна цена скочила за 25 одсто, а да је у њиховим малопродајним објектима продајна цена је повећана за 17 одсто.

"С обзиром да је стандард становништва толико опао, промет нам је слабији за 50 одсто", наводи Милошевић. Ако и трговине тешко опстају, на добитку су само препродавци.

И то није ништа ново у селима на Златару и Пештери. Али је питање, колико ће грла, после свега, дочекати пролеће када се у недостатку хране, стада драстично смањују. И како ће бити потом, јер сточари, како кажу немају рачуна да узгајају краве за расплод.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара