Кредити за најхрабрије

Задуживање становништва је у стагнацији од почетка године. Немогућност да се кредит отплати на време, али и огромне камате, један су од разлога због којег се многи не усуђују да узму зајам од банке.

Грађани Србије највише се задужују крајем лета, с обзиром на то да је школској деци и студентима потребно купити књиге и одећу, опремити стан, набавити зимницу и огрев. Иако је од почетка године ново задуживање становништва у стагнацији, банке нуде кредите за разне намене али по каматама које нису мале.

Сходно повећању референтне каматне стопе, расте и цена кредита у динарима.

"Повећање референтне каматне стопе свакако утиче на цену кредита у динарима јер сама референтна каматна стопа осликава инфлаторна очекивања. Банке на то обрачунавају своје марже и тако се формира каматна стопа која иде ка грађанству", истиче Игор Анић из Прокредит банке.

Најскупљи су готовински кредити а њихова камата зависи од преовлађујуће и променљиве камате на тржишту где банке тргују динарима. Тренутно, тромесечна динарска камата износи преко 12 одсто и на то се додаје фиксна маржа банке, па је годишња камата на те позајмице у распону од 20 до 30 одсто.

Ипак, грађани тешко могу да пазаре без кредита, па се они претежно узимају за мање и средње куповине, док се, по речима Милоша Миленковића директора ''Хаме'', најскупље ствари купују за кеш.

''Повећање кредита показује се код готовинских односно кредита за рефинансирање јер они дозвољавају грађанима да неколико својих потреба реше из једног кредита'', наводи Мирослав Ребић из Сосијетет женерал банке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара