Читај ми!

Без разлога за поскупљење уља и шећера

Нема никаквих основа за поскупљење уља и шећера, изјавио министар Расим Љајић, наводећи да се повећање ПДВ-а не односи на основне животне намирнице. Тржишна инспекција у контроли. Интервенисаће се из Робних резерви уколико буде потребно.

Министар трговине Расим Љајић изјавио је да нема никаквих разлога за поскупљење уља и шећера и истакао да ће бити спречени покушаји шпекулација и стварања вештачких несташица на тржишту.

"Тржишна инспекција је од јуче кренула са контролама да видимо да ли тих намирница има на залихама у магацинима, да се вештачки не би стварале несташице у очекивању поскупљења", рекао је Љајић новинарима на Београдском сајму, где је отворио Сајам рачунара.

Он је нагласио да за поскупљење шећера и уља нема никаквих основа, с обзиром на то да род сунцокрета није толико лош колико су биле првобитне процене, а забрањен је и извоз сунцокрета, соје и шећерне репе.

Љајић је рекао да ће Влада Србије интервенисати из Робних резерви, уколико то буде потребно, додајући да у Резервама тренутно има 12.000 тона уља и 13.000 тона шећера, као и да је у току тендер за набавку нових количина уља и шећера.

На питање новинара да ли су за стварање вештачке несташице криви трговци или произвођачи, Љајић је истакао да ће представници Министарства разговарати и са једнима и са другима.

"Трговци тврде да им произвођачи не испоручују довољно робе", навео је министар, додајући да ће инспекција контролисати магацине како би утврдила чињенично стање и да се вештачки не би стварале несташице у очекивању поскупљења.

Он је подсетио да су казне за шпекулативне радње од 500.000 до два милиона динара.
Љајић је поновио да ПДВ за основне животне намирнице није повећан, те по "том основу нема великих разлога за поскупљења", али постоји бојазан да актуелна суша, као и раст цена хране на светском тржишту може да утиче на цену хране на домаћем тржишту.

"Ми ћемо са наше стране учинити све да заштитимо најугроженије категорије становништва и спречимо нагле скокове цена", подвукао је Љајић, додајући да се то посебно односи на уље и шећер.

На питање да ли ће бити интервенција кукурузом из Робних резерви, он је рекао да је 40.000 тона кукуруза понуђено пољопривредницима у размену за живу стоку.

"Припремамо набавку још 200.000 тона меркантилног кукуруза како бисмо могли да интервенишемо и тиме спречимо раст цене сточне хране на тржишту, што би онда могло да произведе евентуални раст цена меса, млека и млечних производа", рекао је Љајић, додајући да "на резервама тренутно има 79.000 тона меркантилног кукуруза".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара