Фискални савет критикује ребаланс

Ребалансом буџета дефицит се повећава уместо да се смањује, што је последица повећања расхода кроз 13. пензију, субвенција и других мера, што превазилази уштеде које ће се остварити умањењем раста пензија и зарада и повећањем пореза, оценио Фискални савет.

Фискални савет Србије оценио је да је први корак фискалне консолидације направљен у погрешном смеру и да реблас буџета за 2012. увећава дефицит, уместо да га смањује.

"Први одговор Владе на алармантно стање у јавним финансијама, односно ребаланс буџета је неодговарајући, мада су структурне мере које се односе на пореску политику и умањење раста пензија и зарада у основи добре", рекао је на конференцији за новинаре председник Фискалног савета Павле Петровић.

Он је рекао да предвиђени ребаланс буџта за 2012. није адекватан одговор на изазов у јавним финансијама зато што доноси додатно повећање дефицита, уемсто његовог смањења.

То је последица великог повећања расхода као што су 13. пензија, субвенције и друго, који превазилазе уштеде које ће се остварити смањењем пензија и зарада и повећањем пореза.

"Стање у јавним финансијама је алармантно из захтева одлучне мере фискалне политике, и прве месеце 2012. године обележили су готово неконтролисан раст фискалног дефицита јавног дуга па је могућеност избијања дужничке кризе постала врло вероватна", рекао је Петровић.

Према његовим речима, ребалансом је предвиђено повећање прихода од преко 20 милијарди динара, али истовремено предвидјено је додатно повећање расхода за преко 25 милијарди динара.

Фискални савет процењује да би консолидовани дефицит државе без нових мера владе до краја године могао да износи око 216 милијарди динара или 6,5 одсто БДП.

Дефицит републичког буџета у 2012. години би без нових мера владе износио 197 милијарди динара.

Тренутни ниво јавног дуга Србије је 56,5 одсто БДП, а до краја године он ће достићи, а можда чак и престићи ниво од 60 одсто БДП, рекао је Петровић.

За финансирање дефицита и отплаћивање главнице јавног дуга до краја године потребно је обезбедити око 1,7 милијарди евра, а у 2013. додатних четири до пет милијарди евра, што ће како оцењује Фискални савет представљати озбиљан изазов.Вучковић:Праве уштеде не долазе само укидањем агенција

"Пречешљавање" јавних набавки

Укидањем појединих агенција, фондова и сличних институција биће остварене мале суштинске уштеде у буџету Србије и то углавном на зарадама запослених у њима и у неким случајевима на закупнинама, изјавио је члан Фискалног савета Владимир Вучковић.

Он је истакао да ће права реформа настати онда када се види да ли су сви раније планирани пројекти и програми тих институција потребни.

Према његовим речима, следећи корак требало би да буде да се "пречешљају" јавне набавке, специјализоване услуге и услуге по уговору тих институција и тек кад се на томе смање расходи биће направљене праве уштеде.

"Није поента само у укидању агенције као појма, већ треба видети шта је са њиховим расходима пошто све оне имају своје пројекте и програме", рекао је Вучковић.

Говорећи о предлогу измена Закона о буџетском систему, Вучковић је оценио да је позитивна промена укидање појма сопствених прихода буџетских корисника, јер су та средства углавном нерационално трошена.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара