Читај ми!

Хоћемо ли увозити кукуруз?

Овогодишња берба кукуруза преурањена, род слаб. Приносе смањиле високе температуре и недостатак око три стотине литаре воде по квадратном метру. Ако кукуруза не буде довољно мораћемо да га увозимо, само је питање колико ће кукуруз коштати на светској пијаци.

У последњих двадесетак година није било овако малог рода кукуруза. У време развоја недостајало му је око три стотине литара воде по квадратном метру, зато је принос у поређењу са прошлогодишњим преполовљен. Ако га не буде довољно за домаће потребе мораћемо да га увозимо, само је питање колико ће тада коштати на светској пијаци.

Не памти се да је берба кукуруза почела крајем августа, месец и по дана раније. Недостатак воде и високе температуре проузроковале су нагло сазревање зрна тамо где има клипа. Приноси су нешто мањи од уобичајених у Банату, у делу Срема, у Поморављу, скоро да га нема на њивама на северу Војводине, у Источној Србији, па и у околини Београда.

Анђелко Анокић из Сурчина каже да су сви добро урадили њиве и прихрану, али да је суша све однела. "Обишао сам један један круг и убрао десатек клипова, осамсто метара десетак клипова", прича Анокић.

Стручњаци предвиђају да ће се до краја бербе просечни приноси кукуруза кретати око три тоне, што је половина прошлогодишњег просека. Није само суша главни кривац.

Миодраг Толимир из Института за кукуруз Земун поље каже да су значајно мањи приноси остварени у великим или већим густинама сетве у односу на традиционалне густине сетве које су карактеристичне више за Централну Србију.

Пре две године произведено је седам милиона и 200.000 тона кукуруза, прошле шест и по милиона тона, а ове с обзиром на то да је берба у току стручњаци предвиђају да ће ратари произвести око три милиона тона кукуруза.

У Удружењу Жита Србије предвиђају да ће овогодишњи род бити нешто већи и да ће кукуруза бити довољно, јер се, како кажу, годинама смањује сточни фонд.

Вукосав Саковић из "Жита Србије" објашњава да се у овом тренутку процењује да би три и по милиона тона кукуруза било довољно да покрије домаће потребе, а за случај да се деси да са том количином не располажемо има га у окужењу.

Пре два месеца на иностраном тржишту тона кукуруза коштала је 180 евра, сада је 240.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара