Читај ми!

Мини хидроелектране код Нове Вароши

Изградња прве од две мини хидроелектране почела на На реци Бистрици код Нове Вароши. Хидроелектране "Црквине" и "Речица" производиће годишње око 11 милиона киловат сати електричне енергије, а укупна врдност инвестиције је око 3,25 милиона евра.

На реци Бистрици код Нове Вароши почела изградња прве од две мини хидроелектране у које ће бити уложено 3,25 милиона евра.

Камен темељац за изградњу минихидроелектране "Црквине" положили су министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Србије Зорана Михајловић и председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић. 

Те је једна од две мини електране које ће на тој реци градити крагујевачка фирма "Ве и Ве енерџи".

Министарка енергетике је рекла да Србија нема довољно струје и да ће Министарство на чијем је она челу и нова Влада на сваки начин подржати озбиљне инвеститоре у тој области, посебно заинтересоване за улагање у обновљиве изворе енергије.

"За последњхих шест година у Србији је издато више од 100 енегретских дозвола и Министарство ће већ ових дана почети њихову ревизију како би се, пре свега, утврдило колико су потенцијални инвеститори спремни да интересовање преточе у киловат сате неопходне енергије", рекла је Михајловићева.

Прецизирала је да ће сви они за које се утврди да су неспремни, без обзира како и на које време су добили енергетске дозволе, бити елиминисани из тог посла, "јер Србија нема времена да чека већ се у производњу енергије посебно из обновљивих извора мора кренути што пре и што конкретније".

"Ми ћемо ускоро објавити програм приоритета у овој области", додала је Михајловићева, истичући да су потенцијали малих електрана изузетно велики.

Министарство енергетике ће, како је рекла, врло брзо преузети на себе обавезу прикупљања неопходне документације за потребе потенцијалних инвеститора како би се њима оставио што краћи рок за доношење одлука о почетку изградње нових капацитета у производњи струје.

Хидроелектране "Црквине" и "Речица" производиће годишње око 11 милиона киловат сати електричне енергије а укупна врдност инвестиције је око 3,25 милиона евра.

Министарка енергетике изјавила је да се за сада неће мењати подстицајне (фид-ин) тарифе за производњу енергије из обновљивих извора, али је најавила да ће бити преиспитане.

"Преиспитаћемо те подстицајне тарифе, имајући у виду економску кризу у којој се налазимо и имајући у виду висину тих тарифа", рекла је Михајловићева. То је нешто на чему тек радимо, рекла ја министарка и додала да ће ускоро моћи више да каже о томе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара