Читај ми!

Привредни опоравак национални приоритет

Опоравак привреде представља национални приоритет, оцењено на првој седници Националног савета за привредни опоравак. Следеће недеље предлог ребаланса буџета, рекао за РТС премијер Ивица Дачић. Седници присуствовала и Јоргованка Табаковић.

Економија Србије налази се у изразито тешкој ситуацији, а опоравак привреде представља национални приоритет, оцењено је на првој седници Националног савета за привредни опоравак којој је председавао премијер Ивица Дачић. Осим чланова Савета седници је присуствовала и Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије.

Хитне мере која је Влада Србије припремила како би растеретила привреду и смањила јавну потрошњу представљају први корак у изградњи темеља за консолидацију српске привреде, наводи се у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

На седници је договорено да Национални савет за привредни опоравак сачини анализу стања у привреди, краткорочни антикризни програм, као и план за оздрављење економије.

Премијер Ивица Дачић најавио је за следећу недељу предлог ребаланса буџета и предлоге пратећих закона усмерене на смањење трошкова.

"Држава предлаже ребаланс буџета у понедељак, до краја следеће седмице предлоге пратећих закона који ће ићи ка смањењу трошкова и ка штедњи када је реч о држави", рекао је премијер за РТС.

Дачић је најавио и различите законске иницијативе, као што су субвеницонисани кредити за привреду који ће довести до повећања стопе развоја. Дачић очекује да ће се на основу мера које ће Влада Србије предложити уштедети око милијарду евра.

"Половина од тог износа на плану расхода, а друга на плану прихода уз најмање могуће повећање пореза, али истовремено укидање више од 130 парафискалних намета према привредним предузећима и сувишних агенција и дирекција", прецизирао је премијер.

Премијер Ивица Дачић каже да су краткорочни и дугорочни циљеви теме о којима су разговарали чланови Савета. "Краткорочно је важно да Србија преживи, односно да се дође до консолидације јавних финансија, јер је буџетски дефицит за првих шест месеци седам одсто, док ће се јавни дуг до краја године приближити нивоу од 60 одсто БДП-а.

"Морамо да избегнемо блокаду буџета, да обезбедимо да има пара за исплату плата и пензија и са друге стране да се обезбеди нормално финансирање дугова, да не бисмо упали у дужнишку кризу", навео је премијер.

Више тимова Савета

Дачић је рекао да ће Савет функционисати кроз неколико тимова који ће за следећу седницу  предложити низ мера. Упитан због чега представници малих и средњих предузећа не учествују у раду Савета, Дачић је навео да су они за државу важни као и представници крупног капитала, али да је требало одабрати ужи круг људи, иначе би то био састав од неколико стотина људи.

Дачић је нагласио да Савет мора бити оперативно тело, које ће помоћи да се успостави друштвени договор око тога како даље.

Када је реч о курсу евра, Дачић је навео да је настојење да се стабилизије. "Сви сегменти треба да деле судбину народа - и привреда и државна и монетарна власт и доносе мере које ће омогућити да постоје стабилни услови привређивања. То значи да се избегне ситуација каква је сада - да имамо скоро најниже плате у региону, да имамо нестабилан курс и да нема довољно субвенција за развој привреде", рекао је председник Владе Србије.

Влада Србије образовала је 2. септембра Национални савет за привредни опоравак, који ће анализирати стање у привреди Србије и припремити предлог мера за привредни опоравак земље и подстицање привредног развоја. Савет има три потпредседника и 21 члана међу којима су истакнути привредници, банкари и економисти.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара