Криза уздрмала и Колумбију

Привредни раст Колумбије у 2011. био је 5,9 одсто, а ове године бележи пад и износи 4,7 одсто. Због кризе је мања тражња за енергентима, а на удару је и сектор некретнина.

Последице глобалне економске кризе, посебно у еврозони, негативно утичу на економије земаља у успону, па и на Колумбију, четврту по снази привреду Латинске Америке.

Колумбија је после Бразила, Мексика и Аргентине економија зеленог континента која последњих година бележи импресивне резултате. У 2011. расла је по стопи од 5,9, а ове, због глобалних утицаја развијаће се по стопи од 4,7 одсто.

Сектор некретнина једна је од индустријских грана која се прва нашла на удару кризе. Званичници кажу да су последице теже од очекиваних.

"Успоравање је веће што су пројектовали влада, народна банка и приватни сектор. Сведоци смо забрињавајућих симптома у неким гранама", рекао је Луис Карлос Виљегас, председник Националне федерације индустрије.

Влада се припремила за овакву климу, а кључ решења види у добром планирању.

"Знали смо да ће до овога доћи, па смо се спремили. Компаније улажу велике напоре, реорганизују пословање како би и поред мање продаје оствариле зараду", каже Тулио Зулуага, председник Удружења произвођача аутомобила и ауто делова.

Због кризе је и мања тражња за енергентима. Највећи национални произвођач нафте смањио је планирану производњу са 800 на 780 хиљада барела дневно.

Леонардо Виљар, директор Центра за економска и социјална истраживања каже да је криза у еврозони, али и другде утицала на цене робе, посебно нафте и угља, што има огромне последице по нашу економију. Смањује се и профит.

Проблем представља и јачање националне валуте, пезоса, јер тиме слаби конкурентност извоза. Пезос је монета чија је вредност најбрже расла у свету последњих година. На удару су се посебно нашли извозници кафе и нафте.

Колумбија је протекле деценије привукла рекордне стране инвестиције, па власти чине све што је у њиховој моћи да их задрже.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара