Читај ми!

Португал очекује лабавији каиш

Представници португалске власти и опозиције траже од европске тројке више времена и новца. Економисти упозоравају да влада у Лисабону неће испунити задати циљ о смањењу буџетског дефицита ако рецесија буде дубља од очекиване. Зато се у Португалу надају лабавијем каишу.

Еврозони поново прети рецесија. Привредне активности и потрошња у паду су седми месец заредом, па се криза полако шири и на две највеће европске привреде - Француску и Немачку. Расте и притисак међународних кредитора на Грчку и Португал, да поштују задате обавезе из програма штедње, како би наставиле да добијају финансијску помоћ.

Када је пре годину дана Португал добио кредит Европске уније и ММФ-а од 78 милијарди евра, очекивало се да ће договорене реформе и мере штедње брзо постићи жељене ефекте. Међутим, криза је све дубља. Незапослених је 15 одсто, економија ће ове године забележити пад од три одсто. Представници португалске власти и опозиције траже од Тројке више времена и новца.

"Тројка је показала флексибилност у вези с могућим прилагођавањем програма штедње са економским условима у земљи, који су се променили од усвајања меморандума о помоћи у мају прошле године", каже посланик Социјалдемократске партије Мигел Фраскиљо.

Педро Маркес, посланик Социјалистичке партије, каже да су представницима Тројке рекли да се ситуација у земљи не поправља.

"Потребно је извесно прилагођавање програма штедње са мерама за подстицај раста, како не бисмо тонули дубље у рецесију", каже Маркес.

Економисти упозоравају да влада у Лисабону неће испунити задати циљ о смањењу буџетског дефицита ако рецесија буде дубља од очекиване. Зато се у Португалу многи којима су плате смањене а порези повећани надају лабавијем каишу.

"Господа из Тројке понашају се као роботи које уопште не дотиче смањење плата у Португалу. Брига их да ли ће инжењер и архитекта радити за 400 или 500 евра", истиче председник Уније синдиката Португала Арменио Карлос.

Додатно смањење плата у Грчкој? 

Контролна мисија Тројке је и у Грчкој. До краја месеца треба да извести Брисел како Атина спроводи задате реформе којима треба да уштеди 12 милијарди евра, од чега зависи наредна транша помоћи Грчкој.

Као један од могућих нових услова кредитора медији наводе додатно смањење плата и увођење шестодневне радне недеље.

"Нашег министра финансија не занимају доктори и медицинско особље, он само слуша господина Шојблеа и Тројку. Плате су нам већ 40 одсто мање, а они најављују ново смањење. Нећемо дозволити да нам више узму ниједан евро", каже Димитрис Варнавас из Удружења лекара Грчке.

У суседној Хрватској јавио се трачак оптимизма после вести да је Агенција за издавање кредитних рејтинга Фич ревидирала прогнозу за хрватски рејтинг - с негативне на стабилну.

Агенција оцењује да је влада напредовала у развоју средњорочног плана фискалне консолидације.

Хрватска је једна од ретких земаља којој није оборен кредитни рејтинг, иако је у овој години производња пала за 5,5 одсто, а и број незапослених је у порасту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара