"Гаспром" одговара на оптужбе из ЕУ

Руски гасни гигант велику пажњу посвећује поштовању свих норми међународног права и законодавства у земљама где група "Гаспром" обавља своју активност, поручила је компанија Европској комисији која је покренула антимонополску истрагу. "Гаспром" поручује да није под јурисдикцијом ЕУ и да ради по руским законима.

"Гаспром" je поручио је Европској комисији која је против њега покренула антимонополску истрагу да он није под јурисдикцијом ЕУ и да ради по руским законима.

У коментару објављеном на сајту руског гасног гиганта наводи се да компанија још није добила званично обавештење Европске комисије о истрази и истиче да почетак формалне фазе истраге не значи да је "Гаспром" проглашен кривим за било какво кршење антимонополског законодавства ЕУ.

"Гаспром посвећује велику пажњу поштовању свих норми међународног права и законодавства у земљама где група Гаспром обавља своју активност, наведено је у саопштењу.

Како се додаје, рад групе "Гаспром" на тржишту ЕУ, укључујући принципе који се примењују у формирању цена гаса, одговара стандардима које користе и други произвођачи и извозници гаса.

Рачунамо на то да ће у оквиру истраге на одговарајући начин бити поштована наша права и легитимни интереси, који проистичу како из права ЕУ, тако и из међународног права, као и да ће се узети у обзир да је ОАО Гаспром основан ван граница јурисдикције ЕУ и да је компанија којој су у складу са руским законодавством дате функције од јавног значаја и статус стратешке организације коју контролише дружава, указује руска компанија.

"Гаспром" поручује у саопштењу да се увек залагао за добронамерну сарадњу са Европском комисијом и да је спреман за наставак дијалога у циљу даље конструктивне сарадње.

Европска комисија је јуче саопштила да је покренула истрагу против "Гаспрома" због сумње за кршење антимонополског законодавства ЕУ.

Како је раније данас изјавио званични представник ЕК Антоан Коломбани, ради се о могућој злоупотреби доминантне улоге Гаспрома на тржишту гаса низа земаља ЕУ.

Коломбани је на брифингу у Бриселу рекао да не намерава да прејудицира резултат истраге, да је "Гаспром" показао спремност на сарадњу и да не блокира ток истраге, пренели су руски медији.

Према његовим речима, истрага о Гаспрому обухвата у овом тренутку осам држава чланица ЕУ, а то су Пољска, Чешка, Словачка, Мађарска, Бугарска, Естонија, Литванија и Летонија.

Узета је у обзир жалба Литваније на високу цену гаса и укључена у истрагу, али то, како је додао, није њен једини елемент.

"То не значи да ми а приори искључујемо друге државе чланице, ако истрага открије нове чињенице и доказе. Сада се истрага тиче испорука гаса у централну и источну Европу, пошто је у наведеним земљама Гаспром доминантан актер, рекао је Коломбани.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара