Читај ми!

Суседи конкурентнији од Србије

Према извештају Светског економског форума Србија је на 95. месту у свету по конкурентности. Испред Србије све земље из окружења осим Грчке, која је на 96. месту.

Србија је у 2012. години на 95. месту по конкурентности у свету, што је непромењена позиција у односу на прошлу годину, наводи се у извештају Светског економског форума (СЕФ).

Према анализи Фондације за развој економске науке ФРЕН-а који је локални партнер СЕФ-а за Србију, индекс глобалне конкурентности Србије износи 3,87 што је у поређењу са 2011. годином "занемарљив пад" од свега 0,01.

"Не би било исправно да се каже да је дошло до назадовања, али ни до напредовања домаће конкурентности у глобалним оквирима. Једноставно смо остали ту где јесмо", оценио је  истраживач ФРЕН-а Бојан Ристић.

Ристић је истакао да је листа земаља проширена у односу на претходну годину за две државе због чега се "укотвљеност Србије на 95. позицији и поред минорног пада вредности индекса може сматрати стагнацијом на достигнутом нивоу конкурентности, а нипошто назадовањем".

Индекс глобалне конкурентности Светског економског форума мери напредак Србије у 12 области међу којима су институције, инфраструктура, макроекономска стабилност, здравство, високо образовање и иновације.

Посматрано према појединачним индикаторима у односу на 2011. Србија је назадовала у макроекономском окружењу, здравству и основном образовању, иновацијама и софистицираности финансијског тржишта, али је тај пад надокнађен напретком у сегменту техолошке опремљености, ефикасности тржишта рада и инфраструктури.

Према Ристићевој оцени, оно што забрињава је исподпросечна оцена за развијеност институција земље, где током претходне године није дошло до значајнијих помака.

Индекс за Србију указује да је макроекономско окружење погоршано, јер је дошло до продубљивања инфлације, буџетског дефицита и укупне задужености државе.

На задржавање 95. позиције одразили су се и напредак у инфраструктури који се огледају у реализацији изградње и реконструкција локалних и регионалних саобраћајница, мостова и надвожњака, оценио је ФРЕН.

Србија боља од Грчке 

Од земаља у окружењу једино Грчка бележи незнатно лошији резултат у односу на Србију, па се налази на 96. месту СЕФ-ове листе, одмах иза Србије.

Боље позициониране од Србије су Албанија која је на 89. месту, што је пад за 11 места у односу на 2011. годину.

Хрватска је такође пала четири места на 81. позицију, а Македонија се спустила са 79. на 80 место. Црна Гора је заузела 72. место док је 2011. била позиционирана на 60. месту.

Осим Грчке, други екстремни пример у кретању индекса је Босна и Херцеговина у чијем случају је конкурентност у року од годину дана унапређена за 12 позиција, на 88. место, наводи се у ФРЕН-овој анализи.

Тако је БиХ, први пут откад се израчунава индекс, боље позиционирана од Србије.

Индекс конкуретности се састоји из два дела, квантитативних података из међународно упоредивих база као што су инфлација и буџетски дефицит, док други део чине резултати анкете о томе како привредници оцењују колико је земља конкурентна или није.

Како је објаснио Бојан Ристић из ФРЕН-а, српска нација је прилично самокритична када су аспекти националне конкурентности у питању, па као резултат тога "ми себе прилично лошије оцењујемо него што би заиста требало".

Ристић је као пример навео оцењивање путева у Србији које већина анкетиран домаћих привредника лоше оцењује.

Као и прошле године, Швајцарска је светски предводник у конкурентости међу 144 земље са индексом 5,72, док је најлошије позициониран Бурунди који је са индексом 2,78 на последњем, 144. месту.

Индекс конкурентности креће се од један до седам (један-најнижа оцена, седам-највиша оцена).

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара