Читај ми!

Или реформе, или економски колапс

Ефекат нових Владиних мере за излазак из кризе зависи од суше, као и од тога колико ће "Фијат" остварити своје планове. Стручњаци сагласни да су неопхдоне реформе или нас чека колапс економије.

Да ли ће "Фијат" остварити планове, какве ће последице имати суша и колико ће помоћи Владине мере? Од тога зависи да ли ће привредни пад у Србији бити око 2,5 одсто или више, кажу стручњаци Економског института. Највећи проблем је, ипак, како ће држава наћи око 2 милијарде евра за покриће буџетског дефицита и отплату дугова.

Добрих сигнала нема – сви планови с почетка године пали су у воду, а суша додатно погоршала ситуацију. Инфлација ће бити двоструко већа од очекиване – 10 одсто. Произвођачи најављују поскупљења, ових дана – меса.

"Не знам ја за колико, да ће поскупети поскупеће јер нема чиме стока да се храни. Можда ће месо прво бити јефтиније јер се уништава сточни фонд", објашњава Стојан Стаменковић из Економског института.

За Владу је кључно питање како ће покрити дефицит који је много већи од планираног.

"То је тачно оних негде 50, 60 милијарди динара који су се појавили као вишак дефицита за које ова држава мора да се задужи. Према томе, да ли држава може да се задужи? Може, ако инфлација буде не 10, него 15 одсто и ми смо то у прошлости умели да радимо врло добро", истиче Стаменковић.

Ипак, економисти верују да ће Влада минус у буџету покрити кредитима.

"Ова година ће се завршити позајмицом на тржишту новца од око 1,7 милијарди евр. Али оно што нас чека у 2013. години јесте проблем отплате јавног дуга који ће бити много већи", Миладин Ковачевић из Економског института.

Владимир Вучковић из Фискалног савета сматра да је добро имати ММФ на својој страни јер ће кредибилитет за задуживање бити бољи.

"Добро је још за време прављења ребаланса буџета за ову годину, а нарочито приликом конструисања буџета за наредну годину, консултовати ММФ јер, уколико се нешто буде радило мимо добре праксе, онда ће склапање аранжмана, па било то и почетком следеће године, бити тешко", истиче Вучковић.

Оно што следеће године коначно мора да се уради јесте реформа – прво у јавном сектору. У противном, једногласни су економисти, доживећемо што и 1983. и 1993. године – банкрот државе, пуцање спољне ликвидности, дестабилизацију и инфлациону спиралу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара