Читај ми!

Пада кредитни рејтинг ЕУ?

Прогноза кредитног рејтинга Европске уније снижена са стабилне на негативну. Очувати интегритет еврозоне, сложни Марио Монти и Франсоа Оланд. Немачка поручује да су потребне промене.

Агенција "Мудис" снизила је прогнозу кредитног рејтинга Европске уније са стабилне на негативну, што је додатни притисак на европске лидере и на Европску централну банку која треба, ове недеље, да донесе одлуку о куповини државних обвезница презадужених земаља.

Најважније је очувати интегритет еврозоне, сложни су француски председник Франсоа Оланд и италијански премијер Марио Монти.

Они подржавају план за јачање економске и монетарне уније, кроз увођење банкарског надзора до краја 2012. године, која би под контролом имала више од 6.000 банака. Много очекују и од поновног покретања програма за куповину обвезница презадужених држава.

"Очекујемо да се уклоне баријере за обвезнице за Италију у друге земље које напорно раде на смањењу дефицита и спровођењу реформи", рекао је италијански премијер Монти.

Француски председник Оланд каже да "неке земље зарађују на мукама других" што је, како је оценио, недопустиво. "Улога европских институција, укључујући Европску централну банку, јесте да то спрече", рекао је Оланд.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је председнику Европског савета Херману ван Ромпеју да су неопходне промене, како би се кренуло напред у решавању кризе. Меркелова је позвала суграђане да покажу више наклоности према чланицама еврозоне које имају финансијске проблеме.

Спас земљама са великим јавним дугом требало би да донесе састанак Европске централне банке 6. септембра. Економски аналитичар Синција Алциди каже да Европска централна банка треба да се стара само о системски важним банкама, док мање банке треба препустити контроли националних власти.

"Претпостављам да ће бити много дебате о том питању. Велики део еврозоне је готово у привредном застоју", рекао је Алциди.

Пред европским финансијским институцијама су озбиљне промене ради финансијске стабилности, како у супервизији банака, тако и у унутрашњој организацији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара