Кнежевић: Бољи дани за пољопривреду

Пољопривреда ће након ребаланса буџета имати на располагању 42 милијаде динара што ће омогућити да се измире све обавезе према пољопривредницима, каже министар пољопривреде Горан Кнежевић.

Министарство пољопривреде Србије ће након ребаланса буџета имати на располагању 42 милијарде динара, што ће омогућити да се измире све обавезе према пољопривредницима до краја године, изјавио је ресорни министар Горан Кнежевић.

 

Кнежевић је агенцији Бета рекао да ће ребалансом бити омогућено да се измире све заостале обавезе министарства од почетка године, попут исплате премије за млеко из првог квартала, али и исплати новац којим треба да се реализују нове мере за ублажавања последица суше.

"Оно што смо тражили смо и добили. Ради се о договору на нивоу владе где се зна да морамо бити скромни у овим условима јер ситуација у Србији је критична зато што до краја године треба да се позајми 2,5 милијарди долара да би држава могла да функционише", навео је министар.

Буџет за пољопривреду био је 30 милијарди динара почетком године. Кнежевић је истакао да је аграрни буџет од 2,4 одсто укупног буџета ове године био заправо много мањи јер су у њега пројектована средства и из сопствених прихода која нису остварена ни са 10 процената.

Према његовим речима, повећањем средстава кроз ребаланс аграрни буџет ће се увећати на 2,5 одсто укупог буџета, док ће у 2013. буџет за пољопривреду бити око четири одсто, да би 2014. достигао пет процената.

Кнежевић је најавио и да ће пет уредби којима треба да се реализују мере владе за сузбијања последица суше, а односе се на помоћ сточарству, усвојити после усвајања ребаланса буџета који се очекује између 10. и 15. септембра.

"Након тога ће сет мера Владе Србије бити комплетан и моћиће да се римењује у пракси, што је јако важно јер су људи погођени сушом морају да припреме земљиште за следећу годину", рекао је министар пољопривреде.

Кнежевић је подсетио да се ради о уредбама о субвенционисању това јунади и свиња, повећању премије за млеко, као и интервентном откуп до 200.000 тона кукуруза овогодишњег рода.

"Мислим да ће то бити довољно да се стабилизују тржиште. Цену тог кукуруза ће одређивати берза. Ми ћемо тај кукуруз откупљивати по берзанским ценама на новосадској Продуктној берзи", рекао је он и навео да је тренутна цена килограма кукуруза на тој берзи 26 динара, што ће, како је додао, "бити стартна позиција за откуп кукуруза".

Кнежевић је најавио и да ће Влада Србије у четвртак усвојити уредбу којом ће се тржишту понудити вештачко ђубриво у замену за меркантилни кукуруз и за пшеницу, рода 2012. и 2013.

Министар пољопривреде је рекао да ће се та мера спровести у сарадњи са Министарсвом трговине, које израђује уредбу, али није могао да прецизира у ком паритету ће се размењивати ђубриво за житарице, као и које количине ђубрива ће бити понуђене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара