Читај ми!

Прва соларна електрану на југу Србије

Отворена прва соларна електрана на југу Србије, снаге од 260 киловата. Електрану у Лесковцу отворила министарка Зорана Михајловић, а потписан је уговор за изградњу још једне у Бојнику. Ускоро увођење дневних тарифа за потрошњу струје за грађане, рекла Михајловићева.

У Лесковцу је отворена прва соларна електрана на југу Србије, снаге од 260 киловата  и потписан уговор за изградњу још једне електране на соларни погон од 650 киловата у општини Бојник.

Приликом пуштања у рад соларне електарне у Лесковцу, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић нагласила је да су приоритети ресорног министарства подизање енергетске ефикасности и искоришћавање потенцијала обновљивих извора енергије.

Нова соларна електрана у Лесковцу може да снабдева струјом између 50 и 60 домаћинстава. "Електрана је мала по капацитету, али је суштина да је то почетак изградње оваквих капацитета", нагласила је Михајловићева и подсетила да је то први објекат те врсте изграђен на југу Србије.

На свечаном отварању најављена је изградња соларних електрана у 10 општина на југу Србије, укупне снаге од око 40 мегавата.

У протеклом периоду у Србији је издато око 270 енергетских дозвола за изградњу производних капацитета, укупне снаге од 235 мегавата, навела је она и додала да је, само од 2008. до 2012. године, издато 57 дозвола за коришћење обновљивих извора енергије, инсталисане снаге од око 135 мегавата.

У протекле четири године искоришћено је мање од седам одсто дозвола за изградњу производних капацитета за производњу електричне енергије из обновљивих извора.

Да су издате енергетске дозволе искоришћене и да се тиме у Србији неко озбиљно бавио, "не би Србија у септембу и октобру увозила електричну енергију, а то је нешто што нас свакако чека", рекла је Михајловићева.

Поручујући да ће министарство због тога донети јасна правила како неко може да користи обновљиве изворе енергије, ресорна министарка је нагласила да изградња капацитета који користе обновљиве изворе енергије значи сигурну енергетску безбедност, мање трошкове увоза струје и реалније цене електричне и топлотне енергије.

Михајловићева је објаснила да ће бити обављена ревизија свих издатих дозвола са циљем да се установи који су пројекти завршени, а који нису и зашто нису и који је степен њихове реализације.

Министарство ће заједно са Владом Србије размотрити могућност давања субвенције за одобравање субвенција за изградњу објеката за производњу струје из обновљивих извора и то је следећи корак, најавила је министарка.

На питање када ће бити уведене јефтиније дневне тарифе за потрошњу струје за грађане, Михајловићева је рекла да ресорно министарство ускоро спрема велику конференцију за медија на којој ће представити план за увођење дневних тарифа.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара