Читај ми!

Пусти државни квaдрати

Вредност неискоришћене државне имовине процењује се на више од 180 милијарди евра. Активирањем само 20 одсто те имовине држава не би морала да се задужује за објекте инфраструктуре, оцењују стручњаци.

Србија донедавно није имала евиденцију државне имовине. Уз помоћ Светске банке завршен је пројекат "Катастар непокретности и упис права у Србији" када је, између осталог, пописана и државна имовина.

И док постоји проблем како покрити минус у државној каси, с друге се вредност неискоришћене државне имовине процењује на више од 180 милијарди евра.

Држава је евидентирана као власник више стотина хиљада објеката, станова, пословних простора. У власништву има 884.000 хектара пољопривредног, близу милион хектара шумског и преко 400.000 хектара грађевинског земљишта.

Горан Родић из Одбора за грађевину Привредне коморе Србије каже да прорачуни говоре да, када би се активирало само 20 одсто те имовине држава не би морала да се задужује за објекте инфраструктуре.

"То су огромни потенцијали који морају под хитно да се активирају. Постоји могућност и заинтересованост и страних инвеститора да изнајме или купе добар део те имовине. Средства која би се добила од имовине усмерила би се у изградњу инфраструктурних објеката, запослила би се домаћа грађевинска индустрија и покренуо комплетан циклус у индустрији", каже Родић.

Држава има више од 19.000 службених зграда и 4.700 пословних зграда, али је истовремено и закупац простора.

"Не треба по сваку цену продавати, не треба брзо, не треба, ако се сагледа цела ситуација ни трчати за том продајом. Ми смо морали у неким фазама да купујемо објекте за државне органе. Ако има вишка треба да изађе на тржиште, да створи нову вредност, да попуни буџет", каже генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић.

Како предвиђа Закон о јавној својини, део имовине Републике прелази на покрајине, општине и градове. Само Београд има 225.000 квадрата пословног простора.

"Хоћемо да новац који добијемо продајом станова, кућа, пословног простора уложимо у прављење новог новца. Ми ћемо тај новац да обележимо и њега ћемо инвестирати у развој привредних зона око Београда у мере подстицаја запошљавања, развоја привреде, јер ће нам те паре доносити нове паре", каже градоначелник Београда Драган Ђилас.

Од државних непокретности требало би да се намире и они који траже да им се врати имовина у поступку реституције. Законом о планирању и изградњи дата је могућност конверзије права коришћења земљишта у право својине, тако да држава и у том сегменту може остати без дела имовине.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се