Читај ми!

Крај пута за еврозону?

Eвропски лидери разрађују планове за спас заједничке валуте, премда су поједина решења извор спорења. Еврозона је на преломној тачки и више нема времена за губљење, а спас евра је у рукама Марија Драгија, председника Европске централне банке, тврди шеф еврогрупе Жан Клод Јункер.

У свету се увелико разматра да ли ће еврозона постојати већ за неколико месеци. За сада је извесно да европски лидери разрађују планове за спас заједничке валуте, премда су поједина решења извор спорења.

Свет би до бесвести куповао, каматне стопе би падале, а обвезнице са роком доспећа постале би бесмислене, преноси намачки Шпигл.

Ипак, у европским круговима, ових дана, разматрају се сви могући сценарији осим смака света. Дејли телеграф је пренео интервјуу шефа дипломатије Финске, којим је узбуркао јавност јер је рекао "да треба бити спреман чак и за колапс еврозоне".

"Сви о колапсу еврозоне говоре без намере или жеље да се то догоди, већ из предострожности. Времена су тешка, нервоза је узела маха и увек има оних који желе да злоупотребе нечије изјаве. Није случајно што је Дејли телеграф погрешно протумачио мој коментар, јер су познат и по изразитим евроскептичним ставовима", тврди министар спољних послова Финске Ерки Туомиоја.

Еврозона је на преломној тачки и више нема времена за губљење, поручује шеф еврогрупе Жан Клод Јункер. Он додаје да је кључ европске ковнице новца у рукама је Марија Драгија, председника Европске централне банке, који тврди да ће за спас евра, учинити све.

Иако су Бундесбанка и немачко министарство финансија одмах одбацили могућност нове куповине обвезница држава у кризи, а за додатну помоћ Шпанији и Португалији и ревизију кредитног споразума са Грчком, Ангела Меркел дала је зелено светло, дозволом за активирање спасилачких фондова.

"То што је рекао председник Европске централне банке оно је о чему говоримо од почетка кризе у Грчкој, а то је да смо обавезни да учинимо све што можемо да сачувамо евро. Банка сматра да је политичка акција предуслов за позитиван развој у евро зони", истакла је Меркелова.

Меркелова је против увођења заједничких еврообвезница и инсистира на успостављању такозване "фискалне уније", као центра који би контролисао финансије малаксалих чланица.

"Немачка је ублажила став охрабрена предлогом Европске централне банке, који је у складу са оним чему се Меркелова и Берлин надају - да државе које траже спасилачке пакете помоћи буду подвргнуте веома стриктном условљавању", објашњава Вил Хобс економиста у "Берклис Велту".

И док би колапс еврозоне многи доживели као смак света, један богаташ одлучио је да, о свом трошку, евру објави рат.

Канадски милијардер аустријског порекла, Френк Штронах, основао је странку у Аустрији, која ће се залагати за повратак националне валуте, шилинга.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво