Читај ми!

Станове нема ко да купи

Цене некретнина у Србији падају, али продаја не расте, у неким градовима Србије је преполовљена, у Београду мања за трећину. Све мање се гради, а због мале куповне моћи, раста евра и скупих кредита очекује се да ће се тај тренд наставити.

Продаја некретнина у Србији у последње три године бележи пад који се наставља и у овој години, судећи по подацима Националне корпорације за осигурање кредита, али и агенција за промет некретнина.

На тржишту је приметан пад броја продатих станова и цена, али су оне и даље више него 2007. године. У општини Савски венац где су традиционално скупи станови, у другом кварталу ове године цена квадрата пала је у просеку за 230 евра. Сада је 1.650 евра док је 2009. била 2.500 евра. У Београду је сада просечна цена стана купљеног на кредит 1.250 евра.

Пре пет година била је 1.100 евра, а 2008. године 1.500 евра. У Куршумлији је квадрат стана свега 260 евра, док је просек за целу Србију 950 евра.

Према подацима Пореске управе прошле године је у Србији продато хиљаду станова мање него 2010. године.

Александра Кон из агенције за промет некретнина "Алка" каже да је свему томе узрок економска и политичка ситуација, избори, високе каматне стопе, несигурност што се тиче посла, али и мала понуда на тржишту, мала понуда квалитетних станова.

Иако се рачуна да је, судећи по броју подстанара, само Београду потребно више десетина хиљада станова, мало је оних који могу да размишљају о куповини.

Биљана Степановић из "Бизнис инфо групе" каже да је цена станова у Србији у односу на куповну моћ никад није била реална.

"Стално се показивало да и кад мало падају цене некретнина, оне не падају довољно у односу на платежну способност. Код нас су станови увек били страшно скупи, увек су били недоступни највећем броју људи и једини тај период кад је могло да се узме на кредит, кад је постојала илузија да већи број људи може да купи па су купили људи који заправо нису могли то себи да дозволе", рекла је Степановићева..

Национална корпорација је од 2005. осигурала 68.000 стамбених кредита. Око 1.400 корисника касни у отплати дуже од 90 дана, а 319 станова иде на добош.

Саша Јовановић из Националне корпорације за осигурање кредита каже да су скоро сви кредити у Србији валутно индексирани, највећи број у еврима, мањи број у швајцарцима.

"Сви корисници стамбених кредита су валутно угрожени изложени валутном ризику. Другим речима, ако курс евра или швајцарца настави да има тенденцију као у прошлости све већи број људи би имао потенцијалне проблеме у отплати", каже Јовановић.

С друге стране, у Србији је ове године продато више кућа него целе прошле године, што је разумљиво јер се могу наћи и за неколико хиљада евра.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво