Читај ми!

Откуп земљишта после ребаланса буџета

Од маја не стиже новац из буџета за откуп земљишта на Коридору 11. Радови ипак без застоја. За експропријацију на Коридору 11 потребно 700 милона динара. Средства ће бити обезбеђена у ребалансу буџета, рекао министар Млађан Динкић.

Недостатак новца проблем је и за путаре. У Коридорима Србије кажу да још од маја из буџета нису добили планирана средства за откуп земљишта. Мањак пара за експропријацију ипак није обуставио радове. Код Уба и Лајковца, где је питање имовине решено, ради се без застоја.

Да би питање експропријације све имовине на Коридору 11 било решено, потребно је 700 милона динара. Представници локалне самоуправе кажу да се са грађанима се лако постижу договори, јер нема спорних случајева ни случајева који ће завршити на суду.

Марија Новаковић из Општине Уб каже да је на територији те општине 2010. године поднето око 86 захтева, који су решени

"Закључени су споразуми и људи су исплаћени. Урађено је шест и по километара до петље у Стубленици", каже Новаковићева.

Интезивни радови су и на деоници Коридора XI код Лајковца, где такође тврде да откуп није зауставио радове.

Живорад Бојчић из општине Лајковац каже да је било 185 захтева и да су сви позитивно решени. Према његовим речима, сви власници су исплаћени, што је негде око 110 хектара земљишта.

Средства за откуп земљишта не успоравју радове, тврде у Коридорима. Тачно је да се не ради фронтално, али је пронађено решење да се не стоји, већ ради и тамо где имовина није откупљена.

Директор "Коридора Србије" Михаило Мишић каже да су, с обзиром на проблеме са имвином, мало већи акценат ставили на изградњу тунела где није потребно решавање имовине или је потребно сасвим ограничено решавање имовине.

Министар финансија Млађан Динкић каже да разуме проблем и да је већ одредио средства која ће спречити могући застој радова.

"С обзиром на то да је направљен међудржавни споразум са Азербејџаном о изградњи Коридора XI сва недостајућа средства за ескпропријацију биће обезбеђена у ребалансу буџета, укупно око милијарду динара биће ове године дато за експропријацију на тој деоници", каже Динкић.

На деоници од Обреновца до Љига, од 2008. године поднето је 15.000 предлога за експропријацију. До сада је исплаћено 12.700 власника у износу од 8,7 милијарди динара, и при томе изузето око 2.400 хектара земљишта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво