Фонд за развој под лупом ревизора

После анализе рада Фонда за развој, државни ревизор најавио кривичне пријаве уколико се неправилности не отклоне. У Фонду кажу да послују са добитком и да ће извештаје о отклоњеним неправилностима, ових дана, доставити ревизору.

Да ли је случај Агробанке први у низу разоткривања финансијских малверзација? Поједини медији Фонд за развој пореде са Агробанком. После анализе рада те институције, државни ревизор уочио је неправилности, али ипак није дао мишљење о пословању Фонда. Кажу, због недостатка доказа.

Фонд за развој основала је држава пре 20 година, са задатком да, повољним кредитима, подстиче развој привреде. Да није радио како треба, утврдио је државни ревизор, на крају 2010. године није се знало шта је са око 140 милијарде динара одобрених кредита.

"Ми нисмо могли да се уверимо у правни основ сваког потраживања, када је дато потраживање, када доспева за наплату, колико рата износи да ли је поштована процедура наплате ануитета сваке рате", каже Драгослав Сретеновић, државни ревизор.

У извештају државног ревизора, десетине случајева у којима је Фонд за развој, како се наводи, поступио мимо закона и интерних процедура, поред осталог, Фонд је орочавао више од две милијарде динара државних средстава и без њене сагласности, камате приписивао свом капиталу.

Тиме што није обрачунавао курсне разлике за девизне кредите, направио је губитак већи од пет милијарди динара. Није благовремно активирао гаранције када су предузећа месецима каснила са плаћањем рата. Кредити су били ненаменски коришћени.

Од готово 198 милијарди динара кредита, гаранцијом или меницом покривено је било тек 18 одсто потраживања.

Због неправилности у раду, ревизор је поднео три пријаве за привредни преступ против одговорних и захтев за покретање прекршајног поступка против Фонда за развој.  

У Фонду не желе да говоре о примедбама ревизора. У саопштењу наводе да сада послују са добитком, да су предузете мере за спречавање злоупотреба и да је уведена теренска контрола одобрених кредита.

У време контроле државног ревизора, 18 одсто кредита Фонда било је обезбеђено банкарским гаранцијама. Сада тај проценат износи 30 одсто. То значи да су кредити обезбеђени гаранцијама банака, хипотекама, залогама и другим адекватним средствима обезбеђења.

Извештаје о отклоњеним неправилностима, Фонд ових дана доставља и ревизору.

"Видећемо шта је урађено, ако је написано у извештају да јее отклоњена неправилност, а ми утврдимо да није, онда ћемо поднети и кривичне пријаве", каже Сретеновић.

Без обзира на резултате провере, државни ревизор најављује да ће рад Фонда за развој поново контролисати наредне године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво