Читај ми!

План за покретање "Гоше"

Потписан споразум о прекиду штрајка 450 запослених у фабрици шинских возила "Гоша" у Смедеревској Паланци. Споразум који су потписали министар Млађан Динкић и представници менаџмента и Штрајкачког одбора фабрике подразумева да ће се радници вратити на посао у понедељак и да ће им бити исплаћене заостале зараде.

Министар привреде и финансија Млађан Динкић потписао је са представницима менаџмента и Штрајкачког одбора Фабрике шинских возила "Гоша" у Смедеревској Паланци споразум о прекиду штрајка, који подразумева да ће се свих 450 запослених вратити на посао у понедељак, 20. августа.

После више од сат времена разговора иза затворених врата са представницима синдиката, штрајкачког одбора и руководством фабрике, Динкић је ту вест саопштио пред окупљених стотинак радника, што су они поздравили аплаузом, јер су већ 90 дана у генералном штрајку и за то време нису примили ниједну плату.

Министар је најавио да ће свим запосленима бити исплаћене заостале зараде у три етапе до краја октобра, а нове плате које треба да почну да зарађују од понедељка, примаће у пуном износу заједно са регресом, топлим оброком и трошковима превоза.

Влада ће "Гоши" обезбедити посао ремонта вагона за српске железнице, а биће и размотрена могућност да та фабрика у Смедеревоској Паланци преузме део испоруке вагона за Републику Српску на основу међудржавног споразума који је потписан прошле године.

Такође, Динкић је наговестио да ће разговарати са градоначелником Београда Драганом Ђиласом да се у "Гоши" ради ремонт трамваја који саобраћају улицама престонице.

Министар финансија и привреде најавио је да ће следећи корак бити оживљавање производње и у фабрикама вагона у Краљеву, Нишу, у смедеревском "Желзвозу" и зрењанинском "Шинвозу".

У предузећу "Гоша - шинска возила" је након успешне приватизације 2007. године словачком партнеру "ЖОС – Трнава", у модернизацију производних линија, уложено више од шест милиона евра, након чега је почела производња теретних вагона типа "еанос" са европским стандардом квалитета, а у веома кратком периоду купцима су испоручене стотине вагона.

Фабрика шинских возила "Гоша" у Смедеревској Паланци била је један од највећих извозника у Србији, али је због економске кризе и недостатка послова пала на колена.

У тој фабрици је 2008. године, пре избијања светске економске кризе, било запослено 930 радника, да би се тај број у 2011. години свео на око 570.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво