Читај ми!

Одређен притвор Милану Антонићу

Сину првоосумњиченог у афери "Агробанка" Милану Антонићу, после саслушања, одређен притвор до 30 дана. Притвор одређен и претходно ухапшенима у том случају. Полиција трага за Слободаном Ратковићем.

19.15 - Милану Антонићу одређен притвор до 30 дана.

15.45 - У току саслушање Милана Антонића.

13.15 - Милан Антонић, син Душана Антонића, ухапшеног у афери "Агробанка", појавио се у Тужилаштву, сазнаје РТС.

Милан Антонић, син Душана Антонића, првоосумњиченог у афери "Агробанка", саслушан је у Тужилаштву и одређен му је притвор до 30 дана, изјавио је за РТС тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Антонић се претходно јавио Дирекцији полиције из Црне Горе, где се налазио са породицом на летовању, и рекао да није побегао, већ да је из медија сазнао да га полиција тражи. Иначе, он је син ухапшеног Душана Антонића и један је од оснивача фирме "Есо лимб" из Беча, која је оснивач предузећа "Дрина тимбер" из Љубовије.

Судија за претходни поступак је, на предлог тужиоца за организовани криминал, одредио притвор до 30 дана и осталим осумњиченима у афери "Агробанка",  а на то решење постоји право жалбе у року од три дана.

За Слободаном Ратковићем, замеником директора предузећа "Хедкомерц" из Београда, полиција још трага. Према незваничним информацијама до којих је дошао РТС, он се тренутно налази у Хрватској.

Полиција испитује одговорност и других особа за које се сумња да су учествовале у афери. У МУП-у Србије наводе и да би истрага могла да обухвати још неке банке које су истим предузећима и појединцима одобравале кредите на сличан начин као што је то радила и "Агробанка".

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је за РТС да је један од циљева истраге да се утврде токови новца, односно где је завршио новац који је Агробанка на незаконит начин давала клијенитма.

"Мислим да је то врло важно питање и да је један од начина како можемо тај новац, не само да пронађемо, него и вратимо оштећенима", рекао је Радисављевић.

Управни и Извршни одбор радили мимо закона?

У афери "Агробанка" откривено је, како РТС сазнаје у полицији, да се законских процедура нису држала два кључна одбора Управни и Извршни одбор. Истрага ће, најављује МУП, и бити усмерена на откривање улоге и одговрности сваког од чланова оба одбора.

За сада, међу осумњиченима нема никог из Управног одбора Агробанке, али су у притвору председник и два члана Извршног одбора.

Према закону, Управни одбор надзире рад Извршног одбора банке, брине о пласманима кредита и задуживању, процењује ризике и одлучује о свим важним стварима и преузима улогу Скупштине акционара. Управни одбор бира председника Извршног одбора, који предлаже чланове тог одбора, али и њихово именовање мора да потврди Управни одбор.

Највише се, сазнаје РТС, манипулисало дугорочним динарским кредитима са девизном клаузулом и краткорочним динарским кредитима. То су, кажу у полицији, били кредити са повећаним ризиком - без икаквих гаранција за плаћање и враћање кредита, приказивана су лажна јемства, лажно је процењивана имовина, а хипотеке нису уписиване.

Тужилаштво за организовани криминал донело је наредбу о спровођењу истраге против осумњичених Душана Антонића, Бојана Зарића, Славољуба Корићанца, Вехба Папића и Бојана Лабовића, одговорних лица у "Агробанци".

Истрага се води и против Милоша Узелца, Милана Антонића, Бранимира Узелца, Сауда Хасовића и Слободана Ратковића, одговорних лица у приватним предузећима "Хедкомерц", "Дрина тимбер" и "Есо лимб" због сумње да су извршили кривично дело злоупотребе службеног положаја и прибављања имовинске користи власницима предузећа у износу више од  четири милиона и 140.000 евра.

"Пре доношења наредбе о спровођењу истраге, Управа криминалистичке полиције је против осумњичених Тужилаштву поднела кривичну пријаву и доставила доказе, документацију и друге материјале прикупљене у току предистражног поступка који је покренут фебруара ове године. Кривична пријава је поднета поводом кредита које је 'Агробанка' одобрила предузећима 'Хедкомерц', 'Дрина тимбер' чији је сувласник Милан Антонић, син осумњиченог Душана Антонића", прецизирао је тужилац за органозовани криминал Миљко Радисављевић. 

Иако је доскорашњи гувернер Дејан Шошкић пре десет дана у интервјуу НИН-у рекао да је после ванредне контроле пословања "Агробанке", НБС записник о томе доставила 5. октобра 2011. у Управи криминалистичке полиције тврде да су записник добили тек када су то изричито захтевали. И у тужилаштву кажу да сарадња Тужилаштва и Народне банке није почела на време.

Полиција је "Агробанком" почела да се бави још средином прошле године када је је МУП завршавао истрагу у вези са "Металс банком", и када је утврђено да је та банка на сумњив начин пословала са "Агробанком".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије