Читај ми!

Свађа због Коридора 11

Коридор 11 нема ниједну грађевинску дозволу, каже министар Велимир Илић и најављује смену директора предузећа "Коридори". Предузеће добро ради, одговара његов колега Милутин Мркоњић. Спорно и у чију надлежност спада градња Коридора.

Пут Београд - јужни Јадран или Коридор 11, после конкретне кинеске понуде вредне 2,6 милијарди евра за његов завршетак, изазвао је низ полемика о томе како га градити - концесијом или кредитом. Око тог питања сукобила су се многа мишљења пре свега око ингеренција - које министарство води овај посао и који се министар пита о избору извођача и облику инвестиције.

Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић каже да је Коридор 11 велики проблем Србије, јер нема ниједну грађевинску дозволу због нерешених имовинско-правних односа. Најављује и смену директора "Коридора" због несавесног рада.

"Ја кад видим министра Мркоњића на Коридору 11, стварно не знам шта да кажем. Четири године је он нас завлачио са неким Коридором 11, а урадио је 200 метара. Ушао је сељацима у њиве, није решио имовинско-правне односе, није поднео захтев да се средства у буџету определе за то", каже Илић.

Министар урбанизма наводи да ће увести све послове на Коридору у законске оквире, уз подношење кривичних пријава ако буде потребно.

С друге стране, његов колега у Влади Милутин Мркоњић оцењује да предузеће "Коридори Србије" добро ради свој посао. Мркоњић каже да је најава Велимира Илића о смени директора предузећа "Коридори Србије" потпуно неочекивана, тенденциозна и непотребна и да о смени "нема ни говора".

Мркоњић наводи да је главно у припреми документације коју усваја Влада, те да га не треба растурати.

"Много је лакше сањати, него нешто остварити. Када бих био малициозан, могао бих да кажем да он (Илић) ништа није урадио, али то ме не интересује и нећу да улазим у то, он има свој ресор и то је његова ствар", каже министар Милутин Мркоњић.

Ипак, оно што је изгледа спорно између Велимира Илића и Милутина Мркоњића јесте у чију надлежност спада градња Коридора 11.

"Ја нећу више да опомињем, али на Влади ћу тражити да се то доведе у ред. И немој да ме доведу у ситуацију да зауставим све радове где нема грађевинске дозволе, а нигде нема грађевинске дозволе", каже Велимир Илић. "Ја сам ресорни министар за Коридор 11 и нећу да ми нико више улази у посао и смета", упозорава Илић.

Милутин Мркоњић, међутим, тврди да је Коридор 11 пројекат Владе Србије и да више министарстава мора да има улогу у његовој реализацији.

Потврђује да је понуда кинеске фирме "Путеви и мостови" озбиљна, али и да постоји понуда шпанско аустријског концерна ФФЦ који је однедавно већински власник аустријске "Алпине". Мркоњић сматра да и јавно-приватно партнерство може бити један од облика финансирања.

Око изградње Коридора 11 ових дана своје мишљење изнео је и министар финансија и привреде Млађан Динкић.

"Нама је важно да се гради Коридор 11, с обзиром на то да са Кином имамо билатерални споразум о изградњи инфраструктуре. Битно је само који облик финансирања одговара Србији за деоницу од Београда до Љига, а то је по мени концесија, дакле не задуживање", рекао је Динкић.

Министар финансија и економије сматра да пре сваке одлуке мора добро да се проучи понуда и измери саобраћај на свакој деоници.

За Кинезе је интересантна концесија, јер је ту саобраћај густ, с обзиром на то да другу деоницу Коридора 11, од Љига до Прељине, која је такође прометна, већ граде Азербејџанци.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије