Држава утврђује штету због суше

Влада наредила Републичком штабу за ванредне ситуације да утврди штету од суше и да након тога предложи мере за санирање последица.

Влада Србије донела је одлуку да Републички штаб за ванредне ситуације утврди стање штета које је проузроковала дуготрајна суша на територији Републике, саопштено је из владе.

Влада је наложила да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, након утврђеног стања, предложи одговарајуће мере за санирање последица које је суша оставила на пољопривредну производњу у Србији. 

Министар пољопривреде Горан Кнежевић рекао је агенцији Бета да би у наредних 30 дана Републички штаб за ванредне ситуације требало да припреми податке, после чега би Министарство пољопривреде изашло са својим мерама како би се ти губици санирали.

Кнежевић је додао да ће се предлог мера радити у сарадњи с Министарством финансија и истакао да "Министарство већ од сутра почиње да дефинише мере којима би могли да помогну пољопривреднике".

Министар пољопривреде је поновио да према "најгрубљој процени", која је урађена на основу подбачаја овогодишњих приноса и берзанских цена пољопривредних производа, штета од суше износи око милијарду евра.

"Према нашим најгрубљим проценама род кукуруза и соје биће умањен за око 50 одсто, а остлих култура измедју 25 и 40 одсто", указао је министар и оценио да су то "огромни губици и катастрофа за једну малу пољопривредну земљу као што је Србија".

Кнежевић је навео да ће држава покушати да помогне пољопривредницима прерасподелом буџета ресорног министарства.

Као могуће мере помоћи пољопривредницима, у случају проглашења елементарне непогоде због суше, он је навео ослобађање од плаћања закупа пољопривредног земљишта, репрограмирање субвенционисаних кредита Министарства пољопривреде, ослобађање плаћања накнаде за одводњавање и наводњавање и интервенције из Републиче дирекције за робне резерве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара