Читај ми!

ММФ и ЕУ о новом закону

ММФ ће спровести потпуну анализу предложених измена и допуна Закона о НБС, иако већ сада сматра да поједине одредбе нарушавају самосталност централне банке, каже директор Фонда за Европу Реза Могадам. Нацрт новог закона доводи у питање самосталност рада НБС, кажу званичници Европске комисије, преноси Бета.

Директор Међународног монетарног фонда за Европу Реза Могадам најавио је данас, у писму гувернеру Народне банке Србије Дејану Шошкићу, да ће ММФ наредних дана спровести потпуну анализу предложених измена и допуна Закона о НБС, иако већ сада сматра да поједине одредбе нарушавају самосталност централне банке.

"Измене и допуне којима се позива на разрешење функције гувернера, вицегувернера и чланова Савета који су тренутно на дужности, не водећи рачуна о процедурама и основама прописаним важећим Законом о НБС, мењају поступци бирања и надлежности Савета и Извршног одбора и укида право на судску контролу функционерима НБС, који су разрешени са функције, представљају озбиљно нарушавање самосталности централне банке", наводи се у писму Могадама, саопштено је из НБС.

Измена која дозвољава НБС да на секундарном тржишту купује хартије од вредности које су издали држава или друга јавна тела, де факто омогућава индиректно монетарно финансирање јавног сектора, што представља озбиљан ризик по девизне резерве НБС и девизни курс, оцењује ММФ.

Могадам је изнео резерве у погледу исхитреног доношења измена које се тичу оквира финансијског надзора, без пажљивог разматрања од стране кључних учесника.

Усвајање ових измена и допуна створило би несигурност, нарушило кредибилитет политика и наметнуло питања о исправности вођења макроекономских политика, додаје се у писму.

Могадам је истакао да ММФ придаје велику важност питањима самосталности централне банке и вођења монетарне политике.

"Таква питања су заиста имала значајно место у нашем саветовању држава чланица у контексту надзора, а пре свега у оквиру програма које ММФ подржава", оценио је Реза Могадам.

Ове измене и допуне Закона о НБС захтевају пажљиво и детаљно разматрање  с обзиром на потенцијално значајне импликације на свеукупну макроекономску стабилност у Србији, као и на програм ММФ-а, указао је Могадам у писму Шошкићу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара