Читај ми!

Шошкић поднео оставку

Дејан Шошкић поднео неопозиву оставку на место гувернера Народне банке Србије. Измене закона о НБС битно нарушавају независност те институције, прете да погоршају позицију Србије на међународним финансијским тржиштима и успоре европске интеграције, каже Шошкић.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић поднео је неопозиву оставку на ту функцију, а као разлог навео је предложене измене и допуне Закона о НБС које, по његовом мишљењу, битно нарушавају независност централне банке. На вест о оставци Шошкића различито су реаговали представници политичких партија, док су челници ММФ-а и Европске комисије коментарисали измене Закона о НБС.

Шошкић је о оставци обавестио председника Скупштине Србије Небојшу Стефановића, истичући да нове законске одредбе отварају могућност стручне деградације и доношења одлука унутар НБС којима би се могла подстаћи економска и финансијска нестабилност у земљи.

"Усвајање оваквих измена и допуна Закона о НБС могло би утицати на битно погоршање позиције наше земље на међународним финансијским тржиштима и успорити процес европских интеграција, што се већ сада може закључити из реакције међународних финансијских институција и осталих међународних чинилаца од којих зависи финансијска подршка нашој земљи у кризним условима", навео је Шошкић.

У Народној скупштини завршена је начелна расправа о изменама Закона о НБС, а председник парламента раније је обавестио посланике о Шошкићевој оставци. У Кабинету председника парламента агенцији Бета потврђено је да је текст оставке, са потписом гувернера Шошкића, стигао у кабинет, али и наглашено да оставка није оверена у суду, како то налаже закон.

Дејан Шошкић је у оставци навео да му је текст закона о централној банци који се предлаже достављен тек у току јучерашњег поподнева и са жаљењем констатовао да је изостала било каква јавна расправа о важном системском закону чије је усвајање предложено по хитном поступку.

Шошкић је рекао да оставком жели да спречи да политичко изнуђивање промене на врху независне институције попут НБС буде једини разлог за усвајање лошег закона, с могућим озбиљним последицама на финансијску стабилност и кредибилитет државе.

"Надам се да ће моја оставка омогућити предлагачима закона да пажљивије сагледају и анализирају његове последице, те да га ускладе с принципима независности централних банака какви важе у земљама са уређеним финансијским системом", нагласио је Шошкић.

Подсећајући да је НБС у претходном периоду успешно остварила свој основни циљ –стабилност цена, као и да је просечна инфлација у првих шест месеци 2012. била 4,3 одсто, Шошкић констатује и да су параметри финансијске стабилности банака у Србији остали изнад просека у односу на друге европске земље.

"Подсећам вас и да је НБС једна од само две државне институције на чији рад у прошлој години државни ревизор није имао никаквих замерки", навео је Шошкић у обавештењу достављеном председнику Скупштине Србије, уз молбу да прихвати његову неопозиву оставку на место гувернера.

Народна скупштина Републике Србије именовала је Дејана Шошкића за гувернера Народне банке Србије 28. јула 2010. године са мандатом од шест година.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара