Читај ми!

Богатима по џепу

Мањак у буџету Француске пуниће се већим порезима за богате, а не смањењем издатака за сиромашне, одлучио француски председник Франсоа Оланд. Свака фирма која дели дивиденде и бонусе неће моћи да отпусти ниједног радника. Опозиција негодује.

Са председником Франсоа Оландом на челу, Француска је и дефинитивно променила политички курс. Доњи дом парламента усвојио је мере незамисливе у претходној десничарској Влади Николе Саркозија. Фискална реформа социјалиста подразумева смањење јавне потрошње и мере штедње, али не оне које највише погађају обичан свет. Сасвим супротно, Оландови порези ударају на богатство и крупан бизнис.

Да је левичар не само на речима већ и на делу, Франсоа Оланд већ је показао када је, као прву меру штедње, сопствену плату умањио 30 процената. Затим је, одредивши борбу против незапослености за приоритет социјалистичке владе, поручио да ће бреме кризе морати да поднесу најимућнији.

Министар социјалне економије Беноа Амон каже да ће најбогатије компаније и појединци плаћати веће порезе. "Док су они последњих десет година пунили своје џепове, средња и нижа класа трпеле су отпуштања и смањење плата", рекао је министар Амон.

Друга привреда еврозоне има задатак да овогодишњи дефицит сведе на 4,5 одсто и истовремено уштеди седам милијарди евра. То се неће, као до сада, одвијати на рачун пораста броја незапослених којих је највише од 1999. године, око три милиона.

Париз је увео рестрикције на отпуштања: свака фирма која дели дивиденде и бонусе неће моћи да отпусти ниједног радника. Опозиција негодује.

"То што се ради је право фискално иживљављавање. Нови буџетски закон предвиђа да се кроз нове порезе уштеди седам милијарди евра, а кроз резање јавне потрошње само милијарда", каже Кристијан Јакоб из Уније за народни покрет.

Пред француским тајкунима, два избора, једни бежећи од ''рекетирања'', како називају Оландове мере, пакују кофере и прелазе Ламанш.

Мишел Гилбо из асоцијације бизнисмена "Медеф" каже да ће велики број нових пореза негативно утицати и на појединачно богатство и на компаније. "Власт од нас тражи велику жртву", каже Гилбо.

Ипак, у Француској је више богаташа који одлазак из земље сматрају непатриотским чином. Колико цене домаћи квалитет живота показује и отворено писмо 16 супербогатих који су тражили да плаћају више како би помогли држави у тешким временима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара