Шошкић: Не размишљам о оставци

Гувернер Дејан Шошкић каже да га нико из нове владе није званично обавестио да се спремају измене Закона о НБС и да не размишља о оставци. У интервјуу НИН-у, Шошкић демантује оптужбе да је крив за слабљење динара и истиче да су кључни разлози за то били замрзавање аранжмана са ММФ-ом и што је за шест месеци буџетски дефицит био 111, уместо планиране 61 милијарде динара.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић изјавио је да не размишља о оставци и да не види разлог за то.

"Уверен сам да НБС све боље ради свој посао и то се може врло јасно видети и из извештаја о раду централне банке", рекао је гувернер у интервјуу за недељник НИН.

Шошкић тврди и да га нико из нове владе није званично обавестио да се спремају измене Закона о НБС, иако је председник парламента најавио да ће Скупштина већ сутра разматрати нова решења.

"Законима, којима се уређује рад независних институција, а НБС је само једна од њих, држава се легитимише у процесу европских интеграција. Тај процес делом зависи и од тога колико се поштују независна тела, на чију судбину не би требало да утичу политички циклуси. Зато су и неке одредбе садашњег Закона о НБС тако конципиране", рекао је гувернер.

На питање колико су захтевима за његову смену допринели тајкуни, јер је одбио да део девизних резерви употреби за "подстицање привредног раста", Шошкић је истакао да је одбио да се државни новац ненаменски користи и да се размишља о решењима која су имала разорне последице на привредни живот и стандард грађана.

"Проблем је што су неки домаћи привредници, пре свега из сектора који зависи од увоза и продаје на домаћем тржишту, са својом недовољно конкурентном пословном активношћу, презадужени и код домаћих и код иностраних банака и више нико неће да их финансира".

"Презадуженим и неконкурентним предузећима треба нека врста државног поклона да би преживела. Тај државни поклон може имати форму субвенција из буџета, фиксирања курса, или, како неки неодговорно предлажу, коришћења девизних резерви за 'привредни развој'".

"У таквим 'подстицајним програмима' нажалост често се државним новцем финансирају не они који ће укупну привреду извући из проблема, већ они који су привреду управо довели у проблем", навео је Шошкић.

Он је демантовао оптужбе да је крив за слабљење динара и истакао да су кључни разлози за то били замрзавање аранжмана са ММФ-ом и што је за шест месеци консолидовани буџетски дефицит био 111 милијарди динара уместо планиране 61 милијарде.

Гувернер је истакао и да ће доживети као лични пораз ако нико од одговорних за случај "Агробанке" не буде кажњен за финансијске малверзације и дугорочно нарушавање поверења у финансијски систем.

Биће то пораз и за наш правни и за наш финансијски систем, рекао је Шошкић, наводећи да је после ванредне непосредне контроле пословања "Агробанке", НБС записник о томе доставила још 5. октобра 2011. Управи криминалистичке полиције.

"Од тада активно сарађујемо са надлежним државним органима и дајемо све потребне информације за њихове истражне поступке".

"То је банка која је још 2002. могла да буде затворена заједно са другим старим банкама! Можда је добро питање зашто је тада остала у животу", навео је Шошкић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара