Читај ми!

Мало кише - мало кукуруза

Суша која је задесила Србију овог лета одразиће се и на ратарске културе. Кукуруз није имао воде када му је она била најпотребнија, па ратари, пре свега у Војводини, страхују да ће род бити преполовљен. Због суше, кукуруза нема ни у Европи. Када је понуда мања, цена расте.

Мало падавина током лета највише је утицало на развој ратарских култура. Пожутели кукурузи и испуцала земља не обећавају да ће се биљке опоравити чак и да падне добра киша. Род кукуруза биће преполовљен, истичу стручњаци.

Павле Николић из Добановаца каже да се сваке године уложи 500 евра по хектару да би се произвео кукуруз, и да принос буде око 10 тона по хектару. "Ове године принос ће бити свега тону по хектару", истиче Николић.

Скоро сваке треће године, суша обере део рода. Због тога у Француској последњих година сеју кукуруз три недеље раније, како би избегли недостатак влажности у јулу и августу. Постоје чак и посебне селекције кукуруза које су толерантније на дужи период без кише.

Директор Института за кукуруз Земун Поље Милослав Бабић објашњава да постоје хибриди зрна који на неки начин избегавају удар суше.

"Стварање раних хибрида који брже пролазе фазе развића, оплодње и наливања зрна се најчешће не поклапају са сушом, на неки начин избегавају тај главни удар суше", рекао је Бабић.

Ратар Радомир Витановић истиче да су ратари прошле године произвели око шест милиона тона кукуруза, као и да ће ове године због суше принос највероватније бити мањи за четрдесетак процената.

Агроном Милован Павлов упозорава да има усева где више ни киша не може да помогне.

"Код кукуруза код кога су сачувани зелени листови изнад клипа, ту ће сигурно доћи до формирања приноса.", додао је Павлов.

Мало је пољопривредника који могу да наводњавају парцеле под кукурузом. Стручњаци истичу да у таквим условима род може да достигне и више од десет тона сувог зрна по хектару.

Због суше, кукуруза је мање и у Америци где се и гаји највише. Зато његова цена ових дана на светској пијаци расте из дана у дан. У Мађарској је килограм 27.50 динара, у Француској је скупљи за три динара, а сличну цену има и у Америци.

Код нас је за десет дана поскупео један динар - продаје се по 25 и по динара килограм.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара