Читај ми!

Немачки банкари у афери "либор"

Један број запослених у највећој немачкој банци "Дојче банк" био је умешан у аферу са намештањем међубанкарских каматних стопа либор.

"Дојче банка", највећа немачка банка, по први пут je потврдила да је "одређени број" запослених био уплетен у скандал с намештањем лондонских међубанкарских каматних стопа, тзв. либор.

Шеф надзорног одбора "Дојче банке" Паул Ахлајтнер је у писму упућеном запосленима, чија је копија доспела у посед француске новинске агенције АФП, потврдио да је у току унутрашња истрага о учешћу банке у тој превари која последњих седмица потреса финансијски сектор.

"Према досадашњим резултатима истраге можемо рећи да ниједан садашњи, нити бивши члан управе није имао било какво неприкладно учешће" у тој афери, указао је Ахлајтнер.

"Такође се показало да је ограничени број запослених на сопствену иницијативу учествовао у пословима који нису у складу са стандардима банке и сходно томе је предузета одговарајућа акција", додато је у писму.

Један од двојице нових извршних директора "Дојче банке" Аншу Џаин је доспео у средиште пажње због своје могуће улоге у лажирању међубанкарске каматне стопе либор која је референтна за одређивање камата на широку лепезу кредита - од хипотекарних до кредитних картица.

Либор је дневна референтна каматна стопа по којој банке једна другој нуде новац на зајам на лондонском међубанкарском тржишту.

Аншу Џаин је до именовања за извршног директора у јуну ове године, заједно са Јиргеном Фиченом, био на челу инвестиционих банкарских операција "Дојче банке" у Лондону, где је један од његових трговаца наводно био уплетен у превару с либором.

Немачки пословни дневник Ханделсблат је недавно објавио да је та афера била један од разлога због чега Џаинов претходник Јозеф Акерман није желео да га тај 49-годишњи инвестициони банкар замени на функцији извршног директора.

Британску банку "Барклиз" су власти у Лондону и Вашингтону већ казниле са 290 милиона фунти, што је око 360 милиона евра, због скандала са намештањем либора.

Власти у Европи, Јапану и Америци испитују десетина банака због сумњивих покушаја манипулације Либором и њему сличнима, попут еурибора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара