Читај ми!

Учестала поскупљења горива

У протеклих седам дана, бензин је поскупео три пута. Изговор за учестала поскупљења горива нафташи траже у великим курсним разликама због слабљења динара.

Нафтни деривати скупљи су од уторка за динар. У протеклих седам дана, то је треће поскупљење бензина. Велике курсне разлике због слабљења динара изговор су нафташа за поновна учестала поскупљења горива.

Од уторка до уторка, само бензин европремијум је укупно поскупео скоро пет динара. Најнижа цена литра тог горива, које се углавном увози, сада је око 154 динара.

Александар Милеуснић из "Петробарта" рекао је да на основну цену не могу сами трговци да утичу.

Већ, како је рекао, утиче светска цена деривата, пошто се ради о берзанском производу, као и курс динара у односу на евро, односно на долар јер се трговина нафтним дериватима обавље у доларима.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко каже да је последња два месеца, мај и јун, цена и бензина и дизела нижа у еврима него у мају и јуну претходне године.

Иако је за плате у Србији гориво прескупо, у поређењу са земљама региона, јефтиније нафтне деривате од Србије имају сада само Босна и Херцегиовина и Румунија.

У НИС-у који је главни снабдевач, у наредном периоду очекују да се цене задрже око садшњег нивоа.

Кравченко је рекао да с обзиром на спољне факторе, могућност да значајних промена неће бити је виша од 50 одсто.

Међутим, не треба заборавити унутрашње факторе који ће утицати на поскупљење. Министар финансија и економије Млађан Динкић већ је најавио могућност повећања акциза на гориво.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара