Читај ми!

Акције НИС-а стабилне

Упркос кризи, НИС је у првих шест месеци ове године остварио добит од 22 милијарде динара. Акције те компаније и даље су најстабилније на Београдској берзи. Њима тргују углавном странци, а стручњаци оцењују да је штета што грађани не пласирају уштеђевину у акције НИС-а.

НИС је у првих шест месеци ове године имао добит од 22 милијарде динара. Добар резултат остварен је ефикаснијим пословањем и смањењем трошкова у свим деловима предузећа. Добит је могла бити 50 одсто већа да цена сирове нафте није падала, а динар слабио. Иако је промет деривата мањи шест одсто, у НИС-у се надају да ће и даље позитивно пословати.

Упркос добрим резултатима у првој половини године, генерални директор НИС-а Кирил Кравченко каже да до краја године неће бити лако.

"Тренд нафте је доста тежак. Осим тога, очекујемо допунски притисак на динар и видим да морамо да се потрудимо да бисмо остварили добре резултате планиране бизнис планом", рекао је Кравченко.

Акцијама НИС-а на Београдској берзи тргује се скоро две године. И даље су најпрометније. На почетку године биле су на нивоу од 605 динара, а сада је цена око 610 динара уз повремене осцилације до 750 динара.

Мирољуб Ристић са Београдске берзе каже да су акције НИС-а, упркос негативном тренду који је захватио све акције, релативно стабилне.

Та цена акције, кажу стручњаци, не одсликава реалну вредност компаније. Хартија би много више вредела на некој развијенијој берзи, јер углавном тргују страни инвеститори.

Ненад Гујаничић из "Синтеза инвест групе" каже да у акције најчешће улажу страни инвестициони фондови, неки пензиони фондови, осигуравајућа друштва.

"Нажалост, веома мало наших грађана се одлучило да штеди на тај начин, да пласира своју уштеђевину што је велика штета јер ће ова компанија у будућности донети прилично велику зараду", истиче Гујаничић.

Добит НИС-а у прошлој години била је 40,6 милијарди динара, колико очекују и 2012. године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара