На излет у ТЕНТ

Индустријски туризам веома је развијен у свету, а почиње да се развија и у Србији. Највећа фабрика струје у југоисточној Европи, Термоелектрана "Никола Тесла" отворила је капије за оне који желе да се упознају са процесом производње, али и да разгледају околину. Посетилаца је све више.

Као највећа фабрика струје у југоисточној Европи, Термоелектрана "Никола Тесла" има шта да покаже. Србији даје 50 одсто струје, а у оквиру пројекта индустријског туризма отворила је капије за оне који желе да се упознају са процесом производње, али и да разгледају околину.

На кров Термоелектране вреди се попети. Поглед досеже од реке Саве, Обедске баре, читаве Посавине, а када је леп дан и до Цера. Виде се и депоније угља, најоптерећенија железница у Европи којом стижу вагони колубарског угља. Могу се, затим обићи погони, видети турбине и пећи. Посебно је занимљив управљачки центар, где притиском на црвено дугме пола Србије аутоматски добија струју.

Посете трају два сата и обично се заврше ручком у фабричкој мензи. У припреми је и целодневни излет што је шанса и за општине Обреновац и Уб. Поселе разгледања Термоелектране А, гости би бродом стизали до Термоелетране Б, која је удаљена 17 километара.

Ове термоелектране у оквиру пројекта индустриски туризам годишње обиђе око 2.000 посетилаца. Интересовање је све веће а посете су организоване. Долазе и државни званичници и угледни светски привреднициа, а све је више студената и ђака.

О развоју индустријског туризма у Обреновачким термоелектрана брине посебна служба. Програми су прилагођени узрасту, а намлађи посетиоци су и најзнатижељнији.

Сава Безмаревић, из Термоелектране каже да најмлађе интересује колико су високи димњаци,  како се угаљ из Колубаре допреми до електране, као и сам процес производње струје.

Директор термелектрана "Никола Тесла" Петар Кнежевић истиче две специфичности те термоелектране: прва је њена величина, а друга то што користи лигнит као енергетско гориво.

"Основни разлог је да наше грађане информишемо о томе како се струја производи, шта треба уложити да имају више разумевања и када је у питању штедња и када је прича о томе колико струја кошта", рекао је Кнежевић.

Улаз је бесплатан, јер како кажу у Термоелектрани, циљ им је да, посебно младе, упознају колико је струја драгоцена. Да би је имали у термоелектрани сваког дана сагори 50 хиљада тона угља.

Како би се што боље упознала јавност са пројектом индустријског туризма, направљен је и посебан сајт. У Термоелектрани Никола Тесла већу посећеност очекују већ од септембра када крену ђачке екскурзије, не само из земље већ и иностранства.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара