Читај ми!

Економски изазови нове Владе

Нова Влада Србије као свој кључни циљ поставила је опоравак економије. Планови Владе су амбициозни, а први тест биће ребаланас овогодишњег буџета, кажу економисти.

Опоравак економије је кључни циљ нове Владе, навео је у свом експозеу премијер Ивицa Дачић, истичући да држава неће штедети на инвестицијама, али ће смањити државну потрошњу и администрацију.

Од 22 стране Дачићевог експозеа скоро половина је посвећена економији, што није нимало случајно имајући у виду да број незапослених у Србији расте а да се новац у каси топи. У првим коментарима, економисти кажу да су планови амбициозни и да ће први тест за Владу бити ребаланс овогодишњег буџета.

Помоћ у опоравку Дачић очекује од послодаваца, који неће отпуштати раднике већ редовно уплаћивати порезе и доприносе, али и од банака - кроз повољне кредите намењене, пре свега, привреди.

Економски планови нове Владе, између осталог, предвиђају: доношење хитних мера за смањење мањка у каси, побољшање услова пословања, повећање аграрног буџета, улагања у инфраструктру и наставак сарадње са ММФ-ом. Влада не планира замрзавање плата и пензија, као ни продају ЕПС-а и "Железница Србије".

Председник Фискалног савета Павле Петровић истиче да је позитивно то што је као велики проблем препознат мањак новца у државној каси и што је предложено доношење хитних мера за смањивање буџетског дефицита, али каже да те мере не постоје "ни у назнакама".

Те мере ће бити прави тест за остваривање планова из експозеа. А највећи изазов је, свакако, како и где пронаћи новац.

Декан Факултета за економију, финансије и администрацију Михајло Црнобрња подсећа да је министар Динкић упозорио да, у овом тренутку, у буџету постоје средства само до краја августа, што је веома кратак рок. Он додаје да је прво неопходно обезбедити средства за нормално функционисање државе.

Опрезни у првим коментарима, привредници кажу да ће се тек видети колико је експозе реалан и колико ће Влада имати способности да га и спроведе.

Велики број проблема које Србија има последица су светске економске кризе, па ће опоравак светске еконмије утицати на опоравак српске и на реализацију планова изнетих у премијеровом експозеу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара