Читај ми!

Милијарде потрошене на нерегуларне набавке

Од почетка године нерегуларности у хитним јавним набавкама однеле осам милијарди динара, упозорава Управа за јавне набавке. Поднето више од 190 прекршајних пријава.

У хитним јавним набавкама, Управа за јавне набавке уочила је нерегуларности вредне осам милијарди динара. Директор Управе Предраг Јовановић каже за РТС да је то три пута више него претходне године. Поднето је више од 190 прекршајних пријава. Процењује се да се због корупције у тој области годишње губи око 800 милиона евра.

У Србији се Закон о јавним набавкама крши и када се набавља папир, али и други канцеларијски материјал. Тендери се, кажу упућени, намештају или прилагођавају како би одговарали одређеном понуђачу.

"Тако је могуће да у једном тендеру који распише један државни фонд техничка карактеристика буде таква да столица треба да буде тешка 15 килограма из чега се види да је тај тендер направљен за одређеног понуђача", каже новинар сајта "Пиштаљка" Иван Нинић.

Највише преступа у претходној години чинила су министарства, локалне самоуправе и јавна предузећа.

"Највеће злоупотребе се дешавају код јавних предузећа као што је ЈАТ, код кога смо утврдили да за износ од пет милијарди динара није имао у плану јавне набавке. Посебно код "Путева Србије", који на целој територији одржавају локалне и најважније саобраћајнице, није био спроведен поступак јавних набавки", истиче државни ревизор Радослав Сретеновић. 

"Путеви Србије" су, каже, ревизор, у међувремену исправили пропусте. Могућност за додатне злоупотребе је околност када се набавка прогласи хитном.

Директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић наводи да је управа ове године уочила нерегуларности у хитним набавкама у вредности од осам милијарди динара, што је три пута више у односу на претходну годину. 

"У целој 2011. години уочено је нерегуларности јавних набавки по хитном поступку у вредности од 2,9 милијарди динара, што значи да је за двоструко краћи период три пута више нерегуларности уочено и то је један алармантан податак", рекао је Јовановић у Дневнику РТС-а.

Ове бројке, један од стожера нове власти, напредњаци оцењују скандалозним. У новом мандату постављају стара питања ко је крив за пљачку народне имовине, ко је праву истину о нерегуларностима у јавним набавкама крио од јавности у Србији и због чега Предлог закона о јавним набавкама, који је сачинила Српска напредна странка, никад није стављен у скупштинску процедуру.

Свој предлог закона ова партија дала је на 156 страна. Нова решења предлаже и Државна ревизорска институција. Између осталог, да се рок застарелости прекршаја са годину продужи на три године, као и да се повреда закона о јавним набавкама, вредијих од 10 милиона динара, третира као кривично дело.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво