Читај ми!

Стотине милиона штете од суше

Због суше, род ће бити смањен 20 до 60 одсто, каже Горан Кнежевић и наводи да ће због тога влади предложити да прогласи елементарну непогоду. Бојан Пајтић истиче да ће штета бити више стотина милиона, а можда и милијарду евра.

Кандидат за министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић рекао је да је суша нанела велику штету пољопривреди у Србији и да ће род бити умањен за 20 до 60 одсто.

Кнежевић је у изјави новинарима у Скупштини Србије указао да ће, због умањења рода, влади предложити да буде проглашена елементарна непогода од суше.

На влади је, међутим, да одлучи о том предлогу, додао је Кнежевић, који је сада градоначелник Зрењанина.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић рекао је на конференцији за новинаре да ће штета од суше у Војводини, како се процењује, бити више стотина милиона, а можда и милијарду евра.

Пајтић је заједно са потпредседником и покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство Гораном Јешићем најавио мере покрајине у санирању последица те елементарне непогоде.

Напомињући да ће прецизне размере штете моћи да буду утврђене тек када одговарајуће комисије обаве процене на терену и стигне извештај из локалних самоуправа, Пајтић је на конференцији за новинаре истакао да је сушом нарочито погођен кукуруз.

Пајтић је најавио да ће покрајинска влада предузети све што је у њеној надлежности, па и више од тога како би се у овој тешкој ситуацији конкретним мерама помогло пољопривредним произвођачима да надокнаде штету, али и да се што боље припреме за предстојећу јесењу сетву.

Јешић је прецизирао да ће на годину дана бити одложена плаћања кредитних и других обавеза према покрајинским фондовима, као и да ће на исти период бити пролонгиране финансијске обавезе пољопривредницима за наводњавање и одводњавање.

Биће такође договорено са новосадским Институтом за ратарство и повртарство, као и са панчевачком Азотаром да се на одговарајући начин помогне како би пољопривредници под најповољњим условима набавили семе и минерално ђубриво за сетву, рекао је Јешић.

Он је напоменуо да ће бити донета одговарајућа мера ради подстицања осигурања пољопривредне производње од суше и додао да ће настојати да "натерају" веће осигуравајуће куће да буду коректне према пољопривредницима, ако желе да користе одговарајуће субвенције покрајине у том виду осигурања.

Јешић је подсетио да је у Србији мање од четири одсто газдинстава која су осигурана од последица суше и нагласио да би та мера убудуће требало много више да буде примењивана.

Они су нагласили да би Влада Војводине и Влада Србије требало да сарађују и заједнички раде, "без икакавог странчарења", како би мере за санирање штете од суше биле спроведене што ефикасније.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво