Читај ми!

Динкић: Влада ће морати да се задужује

Јавне финансије су у лошем стању, рекао будући министар финансија Млађан Динкић и додао да ће нова влада морати да се задужује како би исплатила плате и пензије.

Будући министар финансија Млађан Динкић упозорио је да су јавне финансије у лошем стању и да ће нова влада морати да се задужује да би исплаћивала плате и пензије. Динкић је новинарима у Скупштини Србије рекао да је јавни дуг за милијарду евра већи од оног што се приказује.

По подацима Министарства финансија, јавни дуг Србије је на крају јуна био 15,29 милијарди евра. Како је навео Динкић, Министарство финансија је потврдило његове речи да нема новца за пензије и плате у јавном сектору тиме што је признало да планира емитовање државних обвезница.

"Задужују се тако што емитују краткорочне и дугорочне записе, а не кажу да је планирана и емисија евро-обвезница од 1,4 милијарде долара у септембру", рекао је Динкић. То, како је навео, Министарство не би учинило да има новца у буџету за плате и пензије.

Динкић је рекао и да задуживање није добро, али да ће то морати да настави и нова влада. Млађан Динкић је рекао да ће држава морати да се задужује "из свих извора", али је додао да неће бити више од онога што је планирала претходна влада.

"Таква је ситуација. Да ли ће се мењати - хоће, ко ће је мењати - мој тим", рекао је Динкић и поручио да "лаже" свако ко каже да може другачије, а не задуживањем.

Динкић је најавио и да ће нова влада до краја септембра спровести програм фискалне консолидације, а да ће до тада држава морати да се задужује.

Министарство финансија је јуче саопштило да су јавне финансије Србије стабилне и да ће држава наставити да на време извршава све своје обавезе.

Млађан Динкић је рекао и да ће бити заустављено довођење партијских људи на чело професионалних државних институција.

Динкић је рекао да ће основно правило бити да грађани Србије морају да разликују политичко постављење од осталих.

Политичка постављења ће бити само на места министара и државних секретара, док ће сви остали морати да буду професионални кадрови, рекао је Динкић и најавио да ће УРС забранити својим функционерима јављање на конкурс за професионална места.

"Ако неко жели да буде директор агенције, не може да буде функционер странке", подвукао је Динкић. Закон о професионализацији управљања јавним предузећима биће, како је рекао, донет у првих 90 дана рада владе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво