Читај ми!

Већа наплата пореза и доприноса

После две недеље како банке дневно извештавају Пореску управу о платном промету, око 40 хиљада фирми исплатило је радницима и зараде и уплатило доприносе.

Од када банке дневно извештавају Пореску управу о платном помету, наплата пореза и доприноса је боља, оцењују у тој институцији и то само после две недеље примене новог прописа. Око 40.000 фирми у међувремену је радницима исплатило и зараде и доприносе. Остали, или зараде, или само порезе и доприносе.

Иако се најављивало, послодавцима који избегавају обавезе према држави, банке не блокирају исплате, али о тим исплатама, сваког дана обавештавају Пореску управу. На порезницима је, да сада брже изађу на крај са неплатишама, први корак је опомена.

Помоћник директора Пореске управе Дејан Видојевић каже да ће након тога веома брзо увести у поступак контроле и такође веома брзо, не дуже од месец дана, увешће у поступак принудне наплате.

У Протекле две недеље 21.000 послодаваца исплатила је само зараде, чак 74.000 фирми одлучило је да уплати само порезе и доприносе. Док је 40.000 предузећа испунило све обавезе. То је добар тренд, оцењују порезници који очекују да ће фирме које су уплатиле доприносе до краја месеца исплатити и зараде.

"Ако ми по свим показатељима које имамо, пребацимо за неких 10 до 15 одсто, јер је почела примена у другој половини године, онда је за очекивати да буде већа наплата за 45 до 60 милијарди динара, за колико ће бити и мања издвајања из буџета Србије", каже директор Пореске управе Драгутин Радосављевић.

Без обзира на најаве Млађана Динкића, виђеног на функцији будућег министра, да ће због стања јавних финансија сменити челне људе Пореске управе, први порезник очекује да ће на тој функцији остати јер је на половини мандата, стручан, изабран конкурсом на основу Закона о државним службеницима.

Радосављевић истиче да влада може да донесе решење о разрешењу али ће онда поступити по закону и обратити се надлежним судовима.

Хиљаду највећих дужника, за порезе и доприносе дугује 360 милијарди динара, чак 92 одсто тог дуга насталог у последњој деценији, није наплативо јер су предузећа у стечају или су ликвидирана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара