Читај ми!

Банке узвраћају ударац

Камате на кредите, тренутно, не могу да буду ниже, поручили банкари гостујући у емисији Око 11. На изјаву мандатара Ивице Дачића да су банке у Србији највећи непријатељ народа, председник Удружења банака Верољуб Дугалић одговара "да је 1948. година, осећао би се спремним за Голи оток".

Председник Удружења банака Србије Верољуб Дугалић сматра да је изјава мандатара Ивице Дачића о банкама као непријатељу народа непримерена.

(Снимак Око 11 можете погледати/преузети на нашој страни Емисије) 

"Да је ово 1948. година, осећао бих се спремним за Голи оток", каже Дугалић.

Председници Извршног одбора Прокредит банке Светлана Толмачева Дингарац и Извршног одбора Ерсте банке Славко Царић кажу да се у тој Дачићевој изјави нису препознали.

"То је уврежена прадстава да све много кошта у банкама и тако се вешто скреће на другу страну са истинских проблема и нико онда не говори да је производња мала, да имамо милион незапослених, да је плата у Србији 350 евра нижа него чак и у Албанији", каже Дугалић.

Председник Удружења банака објашњава да је "најлакше рећи - банке нас пљачкају" и тако скренути пажњу с кључних проблема у друштву.

"Банке су кичма економије у Србији, сектор који је потпора и који финансира и доноси инвестиције и нешто зарађује, на сву срећу, а за разлику од других", каже Царић и негира тврдње да банке у Србији зарађују више него у Европи.

Председница Извршног одбора Прокредит банке каже да су све критике добре ако су конструктивне.

"Дачићева изјава је генерализована и не треба све стављати у исти кош", каже Светлана Толмачева Дингарац.

"Народна банка у више наврата је говорила да банке треба да буду либералније у обради ктредита, а зато је с друге стране и ригорозна према банка", каже Дугалић и подсећа да има око 25 одсто лоших зајмова.

"То значи да отплата касни преко 90 дана и ту постоје три милијарде евра које су по том основу издвојене и то је мртав капитал", објашпњава Дугалић.

"Све резервације које банке имају су око шест милијарди, а капитал банака је око 5,5 милијарди евра - значи, кредити не могу бити јефтинији", изричит је председник Удружења банака.

Према његовим речима, све и да је више домаћих банака у Србији, кредити опет не би могли да буду јефтинији.

Председница Извршног одбора Прокредит банке каже да је велико питање и колико би домаће банке могле да омогуће позајмице и од кога, јер стране банке узимају из својих централа и практично доносе у Србију велику инострану уштеђевину.

"Да није тога, не бисмо имали толики обим кредитирања", каже Толмачева Дингарац.

Банке су покушале да грађанима који касне са отплатом кредита изађу у сусрет, али тешко је пронаћи модел који би одговарао комнпанијама, каже Дугалић.

Светлана Толмачева Дингарац сматра да би најпре требало утврдити шта су разлози за кашњење у отплати, када је реч о кредитима привреди.

"Предузећа пропадају јер им њихови купци не плаћају, а не треба то пребацивати на банке", каже Толмачева Дингарац.

Према њеним речима, ни грејс период не би био адекватно решење и могао би да помогне само онима који имају тренутне проблеме у пословању.

И Царић подсећа да је "највећи проблем неликвидности - држава".

Грађанима који не могу тренутно да отплаћују своје кредите банкари саветују да их репрограмирају.

Закључују да што Србија буде политички стабилнија земља и ближе Европској унији, биће и веће шансе да камате на кредите буду ниже.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара