Читај ми!

ЕУ помаже Шпанији

За помоћ шпанским банкама министри финансија еврозоне одобрили су тој земљи 100 милијарди евра. Од тог износа, 30 милијарди биће доступно до краја овог месеца.

Министри финансија еврозоне одобрили су Шпанији 100 милијарди евра за помоћ њеним банкама. Од тог износа, 30 милијарди биће доступно до краја овог месеца.

Земље еврозоне су постигле договор и да се Шпанији продужи рок за годину дана - до 2014. године, да буџетски дефицит спусти на три одсто БДП-а.

Министар финансија Француске Пјер Московиси рекао је да је Шпанија спровела важне реформе и зато је исправно што им је дат период од још годину дана.

"Све је у реду. Мислим да су ствари добро прошле", рекао је министар финасија Шпаније Луис де Гуиндос.

Иако су земље еврозоне за помоћ шпанским банкама предвиделе помоћ од око 100 милијарди евра, дефинитивна одлука о висини финансијске помоћи биће донета највероватније у септембру, пошто буде извршена анализа колико је свакој банци појединачно потребно помоћи.

За пружање помоћи биће постављени услови, како за укупни финансијски сектор тако и за сваку банку појединачно.

"Међу тим условима биће и смањење плата руководилаца банака", рекао је немачки министар финансија, Волфганг Шојбле.

Европски комесар за економске послове Оли Рен је рекао да ће Мадрид заузврат морати да представи план реформе финансијског сектора, који мора "безрезервно да буде примењен", и додао да је циљ да ове године државни дефицит не буде виши од 6,3 одсто, 2013. од 4,5, а 2014. године од 2,8 процената.

Министри финансија донели су одлуку да Јункеру продуже мандат за две и по године, али је он изјавио да ће раније отићи са тог места.

Кандидат за то место био је Волфганг Шојбле, али се Француска томе успротивила и заложила да се Јункеру продужи мандат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво