Читај ми!

Драги: Евро је ту да остане

Учинићемо све што је потребно да спасимо посрнулу заједничку валуту, рекао председник Европске централне банке Марио Драги, додајући да је "евро ту да остане". Да би еврозона фукционисала, појединачне земље мораће да предају више одговорности наднационалном нивоу, поручио Драги.

Председник Европске централне банке Марио Драги обећао је да ће учинити све што је потребно за спасавање посрнуле заједничке валуте, наводећи да је "евро ту да остане".

"Евро је ту да остане и еврозона ће предузети неопходне кораке да то осигура", истакао је Драги пред Европским парламентом у Бриселу.

"Зашто онда имамо тензије у бројним тржишним сегментима? Дозволите да прво нагласим да је много тога урађено на нивоу држава и европском нивоу у смислу економских реформи и прописа. Међутим, потребна је потпуна примена", објаснио је шеф ЕЦБ.

Драги је позвао еврозону да "направи корак ка подели суверенитета у фискалној, финансијској и економској области".

Након што је ЕЦБ у четвртак снизила основну каматну стопу на историјски минимум од 0,75 одсто, Драги је инсистирао да тренутни тржишни услови нису тако лоши као што је то био случај пре шест месеци.

"Више пута сам поновио да, ако упоредите данашњи свет с оним од пре шест месеци, када смо били близу великог кредитног слома, свет је сада потпуно другачији", рекао је Драги, додајући да очекује да ће се еврозона "постепено опорављати, иако успореним темпом".

Шеф ЕЦБ је, оптимистичним тоном, похвалио земље тешко погођене кризом, поготово Ирску и Португалију, због напретка у спровођењу реформи.

Драги је, међутим, нагласио да ће, да би еврозона фукционисала, појединачне земље морати да предају више одговорности наднационалном нивоу.

"Дељење суверенитета је кључно. Нема другог начина", закључио је Драги.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво