Читај ми!

Тражи се решење за "Комико"

Била би велика штета ако би пропала инвестиција "Комико оила" у рафинерију нафте у Смедереву, рекао министар економије Небојша Ћирић и додао да би власт требало да уложи напоре да се та инвестиција реализује.

Министар економије Србије Небојша Ћирић оценио је да би била "велика штета" ако би пропала инвестиција Комико оила у рафинерију нафте у Смедереву.

Ћирић је новинарима на регионалном курсу Конференције УН за трговину и развој (УНЦТАД) на Економском факултету у Београду рекао да би власт требало да уложи напоре да се та инвестиција реализује.

"У сваком случају важно је да сада представници владе и локалне самоуправе уложе максималне напоре да се инвеститорима који су спремни да уложе било 100.000 или 200 или 300 милиона евра у Србију, то и омогући", навео је Ћирић.

Министар економије је истакао да је о случају "Комико оил" сазнао из медија и да је разумео да се ради о проблемима са финансирањем. "Надам се да ће та инвестиција бити реализвована, јер је веома важна за Смедерево", нагласио је Ћирић.

Локалне власти су најавиле да ће покренути тужбу за раскид уговора о закупу плаца за изградњу рафинерије због кашњења у уплати закупнине.

Град Смедерево је 25. априла потписао уговор са "Комико оилом" о давању у закуп на 99 година 113 хектара земљишта за изградњи рафинерије. То је предложила Скупштина Смедерава која је о захтеву те компаније одлучивала неколико пута за три и по године.

Америчко-холандски конзорцијум је имао обавезу да до 26. јуна за закуп уплати 652 милиона динара, али је пред истек рока смедеревску управу обавестио да ће уплата каснити.

"Комико оил" је раније најавио да ће рафинерију за прераду нафте, инвестицију вредну 250 милиона долара, изградити за три године и у њој отворити око 700 радних места. Рафинерију нафте у Србији тренутно има само Нафтна идустрија Србије, у којој је већински власник руски Гасрпомњефт.

Говорећи о случају смедеревске железаре, Ћирић је рекао да ће влада водити преговоре са потенцијалним стратешким партнерима, са циљем да се покрене производња са што нижим улазним трошковима производње челика.

Ћирић је рекао да је циљ владе да се обезбеди континуитет производње и радна места, тако да није толико важно да ли ће Железара бити продата за један евро или један долар потенцијалном партнеру.

Пошто је и друга висока пећ у Железари на тихом ходу до сепетмбра, у наредним недељама биће вођени разговори са синдикатима у Железари, како да се што лакше переброде новонастале тешкоће, рекао је Ћирић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво